Koliko studenti banjalučkog univerziteta koriste prednosti elektronskog sistema

Na e-studentu, studenti mogu da pregledaju bodovno stanje svojih položenih ispita, takođe mogu da pogledaju i nepoložene ispite mogu da vide i rokove u cijeloj akademskoj godni.


searching data
Ilustracija: STUDOMAT / Freepik

Na najpoznatijoj skali za rangiranje visokoškolskih ustanova, Banjaučki univerzitet nedavno se našao na 3864. mjestu u svijetu.

Iako ne na još zavidnom nivou, na ovom univerzitetu, svakodnevno nastoje napraviti pozitivan iskorak i biti što produktivniji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Između ostalog, ekipa portala Una World istražila je koliko studenti Banjalučkog univerziteta koriste prednosti elektronskog sistema koji postoji punih pet godina i gdje još vide prostor nadogradnju.

Milica Janjetović, student je četvrte godine na odsjeku biologija, Prirodno matemtičkog fakulteta u Banjaluci kaže da svoje studentske administrativne obaveze završava uglvanom online, uz pomoć elektronskog servisa “e – student”.

 – Kada ste student i kada imate ispitini rok i trebate da položite ispite u tom roku bitan vam je svaki trenutak, kaže Milica.

Studenti iz svojih domova putem smart uređaja mogu da prijave svoje ispite. Pored toga na samom e studentu, studenti mogu da pregledaju bodovno stanje svojih položenih ispita, takođe mogu da pogledaju i nepoložene ispite mogu da vide i rokove u cijeloj akademskoj godni.

Iako pomalo nostalgični, administativnim radnicima ovaj elektronski sistem je olakšao posao.

Mirjana Dojčinović, referent u Studentskoj službi kaže kroz smijeh da im fale studenti.

 – Uglavnom nas nazovu telefonom ili pišu mail, ali znaju doći kao i ova studentkinja maloprije što je došla u zadnja 72 sata ako nisi prijavio ispit tu mogućnost mi u studentskoj službi imamo da odradimo. I tako u dogovoru sa profesorom mi to njima odradimo, a fale nam (smijeh), kaže Mirjana.

Elektronski sistem na banjalučkom univerzitetu primjenjuje se od 2017 godine. Ima svoj nedostatke, odnosno potrebno ga je nadograditi. U tome su saglasni i profesori i studenti.

Strain Posavljak, prorektor za za nastavu i studentska pitanja kaže da ni jedan softver koji je napravljen nije savršen.

 – Tek kad odživi jedan period onda shvatite da bi neke stvari mogle biti riješene na bolji način i otkrijete šta bi bilo bolje…, kaže on.

Iskorak koji je sada potrebno napraviti, navode na Univerzitetu, je uvođenje elektronskog indeksa koji će biti još jedna administrativna prepreka manje za studente.

Posavljak ističe da očekuju da u vremenu koje dolazi, imaju i e-index, a onda i e-potpise.

 – Onda ćemo te svoje potpise odmah deponovati na onu svoju generisanu prijavu i nećemo imati više ni posla sa tim da potpsujemo stotinu prijava, kaže on.

Iako će nekima biti teško da se rastanu od svoje plave knjižice, u svijetu odavno barataju samo sa elektronskom verzijom.

Darko Radaković trenutno studira na Univerzitet u Kelnu. Prednosti elektronskog indeksa su, kaže, brojne.

 – Ja sam imao sreću da studiram u SAD-u, Japanu, sada sam u Njemčkoj, i svi univerziteti na kojima sam bio već unazad 10-15 godina imaju e index 0.18). Jednostavno produktivnost je sve veća uz sve to. Online index je fenomenalan i stvarno mislim i profesori i administracija i mi studenti smo složni oko toga da je jako jako korisno, istiće Radaković.

A biti produktivan znači i u što kraćem roku obaviti što više posla. Vrijednim studentima vrijeme je dragocjeno. Sve što može olakšati procedure vrijedi i iskoristiti.

Video pogledajte ovdje.