U Zagrebu se otvara fakultet videoigara, a studentima će se nuditi četiri smjera

Ako vas interesuju videoigre ovo je idealan fakultet za vas.


video igre

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara, piše Jutarnji list.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira na to dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih studija.

Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta.

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

Dio predmeta bit će zajednički

 – Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir, kaže Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a.

Studentima će nuditi četiri smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta, objašnjava Sužnjević, bit će zajednički za sve studente, poput povijesti, teorije i analize igre ili osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode sveučilišta u svijetu.

Kako objašnjavaju na FER-u, elementi budućeg dvogodišnjeg studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER-u ili razvoja računalnih igara na FOI-ju. Paralelno, kroz kraće programe cjeloživotnog učenja nudit će specifična znanja potrebna za industriju igara.

Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju ADU i voditelj projekta Edu4Games, ističe kako je plan na početku upisati 20 do 30 studenata.