U susret šestoj konferenciji Vaša(r) ideja u Sarajevu: Učenje u nastavi nije dovoljno za vaš uspjeh!

Šesta konferencija Vaša(r) ideja održava se 13. novembra 2014. godine u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR). Iz Udruženja za kreativno učenje "PLUS" tim povodom poručuju: Učenje u nastavi nije dovoljno za vaš uspjeh!


vasa r ideja 5 najava 6

Šesta konferencija Vaša(r) ideja održava se 13. novembra 2014. godine u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR). Iz Udruženja za kreativno učenje “PLUS” tim povodom poručuju: Učenje u nastavi nije dovoljno za vaš uspjeh!

Sa novom školskom godinom intenzivirane su i pripreme za šestu konferenciju Vaša(r) ideja. Nastale kao plod zalaganja za kvalitetnije obrazovanje, konferencije su kreirane kao vid nadopune formalnom obrazovanju mladih, ali su namijenjene i svima onima koji žele naučiti nešto novo. Vaša(r) ideja se održava već dvije godine i interes za ove konferencije ne jenjava što ukazuje da projekti ovog tipa zaista pomažu ljudima u pronalaženju svog puta ka ostvarenju željenog cilja.

Teme iz nauke, obrazovanja, umjetnosti, biznisa ispričane iz „prve ruke“ uspješnih bh. građana koji su postigli zavidne karijere je način na koji ekipa okupljena u Udruženju PLUS nadopunjuje znanje mladih, ali i potiče ih na preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke.

– Čini mi se da je Vaša(r) ideja toliko uspješan jer prvenstveno i svi mi koji radimo na njegovoj realizaciji toliko uživamo, upravo jer svakim danom naučimo nešto novo, ističe Adila Salibašić, predsjednica Udruženja PLUS.

I dok ova ekipa oblikuje šestu konferenciju, obećavajući i ovoga puta niz vrsnih predavača i odličnu intelektualnu zabavu 13. novembra u SARTRu, prenosimo vam dio atmosfere sa prošle konferencije.

“Nebo NIJE granica” naziv je predavanja najmlađeg bh.pilota, Bakira Kalajdžisalihovića na petoj konferenciji Vaša(r) ideja. Govoreći o svom putu uspjeha, Bakir poručuje:

– Potraga za ostvarenjem cilja je posao sa punim radnim vremenom, a ne nešto što tiho priželjkujete!

Mlada i veoma uspješna bh. pozorišna rediteljica Selma Spahić govori nam o teatru i njegovom životu. “Dvadeset minuta režije” je predavanje u okviru kojeg ova talentirana redateljica sa svojom ekipom kroz smijeh i dobro uštimanu improvizaciju dočarava nastanak jednog teatarskog života na primjeru predstave “Tajna džema od malina”.

Ko je kriv što sam tu gdje jesam? Ko je kriv što se ne mičem sa mrtve tačke? Ko je kriv za…? – pitanja su koja smo svi sebi postavili barem jednom u životu. Mirjana Mavrak, univerzitetska profesorica, ekspert u oblasti pedagogije na petoj konferenciji Vaša(r) ideja govorila je o izborima koje pravima kada odlučimo da (ne)djelujemo i odgovornostima koje (ne)preuzimamo za iste.

Ukazujući kroz praktičan primjer / priču na ljestvicu odgovornosti profesorica Mavrak pita:

“Tko ste vi u ovoj priči? Jeste li odrasli ili dijete? Trebate li licencu za odrastanje?” ostavljajući gledaoce da promisle o vlastitoj ulozi i odgovornosti(ma) koje ima u životu.

“Odgovor i odgovorsnost: izbori naši svagdanji” naslov je predavanja usmjerenog ka mladima, ali koje obavezno trebaju pogledati i stariji. Provjerite zašto!

Pojekt Vašar ideja se realizira u saradnji sa Sarajeskim ratnim teatrom – SARTR i Mrežom vijeća učenika Kantona Sarajevo a pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. Više o projektu, kao i snimljena predavanja sa prethodnih konferencija možete pogledati na: www.udruzenjeplus.ba

(STUDOMAT.ba)