U Sarajevu preminula prof. dr. Sabira Salihović

Prof. dr. Salihović ostavila je veliki i neizbrisiv trag u naučno istraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine.


sabira

Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu oprostio se od profesorice ovog fakulteta dirljivim riječima:

 – Sa neizmjernom tugom i žalošću obavještavamo javnost da je u 69 godini preselila na Ahiret prof.dr. Sabira Salihović, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Prof. dr. Salihović ostavila je veliki i neizbrisiv trag u naučno istraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine, posebno u domenu saobraćaja i komunikacija.

Veliki broj njenih naučnih radova, publikacija i knjiga govori o ogromnom naučno-nastavnom i stručnom doprinosu iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bila je mentor desetinama diplomanata, magistranata i doktoranata, koji je pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju.

 – BiH je ostala bez velikog stručnjaka, iznimne osobe, velikog prijatelja koja je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužila nove generacije saobraćajne struke da nastave da djeluju u cilju dobrobiti društva i domovine. Neka joj je laka zemlja i njenoj plemenitoj duši. Porodici izvjavljujemo iskrenu i duboku sućut.

Ostaje znanje koje ste nesebično prenosili svojim dragim studentima, osmijeh i sposobnost da nas činite sretnim i nasmijanim u svakom trenutku druženja sa Vama. (Vase kolege i studenti).

Prof dr. Sabira Salihović rođena je u Sarajevu 28.05.1952. Osnovnu i srednju školu školu je završila je u Sarajevu. Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu diplomirala je 1978. Do 1996. god. radila je u institutima Energoinvesta: Institut za termotehniku i nuklearnu tehniku – ITEN (1970. – 1973.), Institut za ispitivanje i kontrolu materijala IKM (1978. – 1982.), Institut za zavarivanje – IZE i Institut za materijale i kvalitet – IMQ (1982. – 1996.).

Posebno značajan angažman ostvaren je u realizaciji projekata od općeg društvenog interesa, kao što su: projektovanje, izrada i osiguranje kvaliteta magistralnog gasovoda Sarajevo – Zvornik, cjevovoda međupogonske razvodne mreže na objektu NOVA KOKSARA – Željezara Zenica, KISIKOVODA – Željezara Zenica, cjevovoda Rafinerije nafte Bos. Brod, te osvajanju proizvodnje elemenata nuklearnih energetskih postrojenja za NEP– SSSR.

Na Institutu Paton u Kijevu, SSSR, 1988. god. boravila je na stručnom usavršavanju kao predstavnik mladih naučnika iz Bosne i Hercegovine. Na Institutu za zavarivanje, 1989. godine izabrana je u naučno zvanje asistenta – istraživača.

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u naučno-nastavnim zvanjima djelovala je od 1996. godine kada je izabrana u zvanje višeg asistenta na predmetu: Materijali i robe u transportu, te nakon doktoriranja 2002. godine izabrana je u zvanje docenta na predmetu: Grafičke komunikacije, a 2006. god. u zvanje docenta na predmetima: Materijali i robe u transportu i Dijagnostika i održavanje šinskih vozila.

Na master studiju matičnog fakulteta angažirana je od ak. 2010/2011. god. na predmetu: Strategije standardizacije u transportnom i logističkom lancu. Od 2003. član je Tehničkog komiteta BAS/TC17 – Tehničko crtanje, simboli i jedinice, a od 2007.godine obnaša funkciju predsjednika istog.

Od 2004. član je BAS/TC 41 – Oprema pod pritiskom i kontejneri, a od osnivanja, 2009.god. član je BAS/TC 46 – Željeznice. Kao aktivni član navedenih TC učestvovala je u donošenju i preuzimanju 663 i recenziranju 11 BAS standarda.