U nedjelju počinje ljetno računanje vremena: Kazaljke se pomjeraju sat naprijed

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena što znači da će se kazaljke na satu morati pomjeriti jedan sat naprijed.


Spring forward clocks
Foto: Envato

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena što znači da će se kazaljke na satu morati pomjeriti jedan sat naprijed.

Advertisements

Ovo je u BiH propisano federalnom zakonom o računanju vremena, a pomjeranje kazaljki jedan sat naprijed rezervisano je za posljednju nedjelju u martu, prenosi klix.ba.

Tako će se vrijeme u 2:00 sata u nedjelju računati kao 3:00 sata, pa ćete možda malo kraće spavati.

Uvođenje tzv. ljetnog računanja vremena izvorno je predloženo radi štednje energije kao “Daylight Saving Time” (DST). Prvi je 1784. godine predložio Benjamin Franklin u jednom eseju koji je poslao urednicima jednog pariškog lista. Prelazak je prvi put službeno proveden u dijelu Kanade 1908. godine, a potom su ga slijedile ostale zemlje.

Advertisements

Iako je Evropska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće. Pomicanje sata trebalo je prestati 2019., nakon što je bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker 2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinom geografskom položaju i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu Komisije koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.