Instagram vraća dugo očekivanu opciju

Instagram je odlučio da obraduje svoje korisnike opcijom koja je ukinuta još 2016. godine.


insta
Foto: Google

Popularna mreža u vlasništvu Mete je potvrdila da će opcija hronološkog feeda biti dostupna svim korisnicima na iOS-u i Android-u od 23. marta.

Feed je prvobitno promijenjen 2016. godine kada je algoritam počeo da odlučuje o tome šta se pojavljuje na početnoj stranici. Instagram je smatrao da bi korisnici radije voljeli da im se prikazuju stvari prilagođene ukusu, umjesto da prikazuju najnovije fotografije i video snimci. I sve to bez mogućnosti prebacivanja između režima, prenosi tuzlanski.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Međutim, ovaj potez i nije bio tako popularan koliko se kompanija nadala, pa je Instagram sada odlučio dati dvije opcije – Praćenje i Omiljeno, koje se mogu podesiti da prikazuju objave hronološki.

Konačno sloboda izbora

Najbolje od svega je što novi feed ne zahtjeva od vas da idete u App Store ili Plej prodavnicu da biste ažurirali aplikaciju, već bi trebalo da se sam pojavi u aplikaciji uskoro. To je dobrodošla promjena i mnogi su željeli da se kompanija vrati na hronološki feed od kada su promjene stupile na snagu 2016. godine.

-Već neko vrijeme radimo na različitim načinima da ljudima damo veću kontrolu nad svojim iskustvom. Ovo je jedna od mnogih stvari koje mijenjamo kako bismo ljudima dali više izbora, objasnio je portparol Instagrama za TechRadar i dodao:

 – Uz to, mislimo da je važno dati ljudima izbor – pa im pružamo više opcija u fidu da prilagode svoje iskustvo.

Postoji mala napomena kada je hronološki feed u pitanju. Trenutno ne možete da je postavite kao podrazumijevanu opciju. Portparol Instagrama je prokomentarisao ovu odluku.

– Dajemo nove opcije unutar feeda kako bismo ljudima dali više kontrole i izbora. Feed će ostati mješavina sadržaja koji vidite danas. Rangirani sadržaj od ljudi koje pratite i preporučeni sadržaj koji bi vam se mogao dopasti.

Šest godina je dug period za tehnologiju, posebno kada su u pitanju društvene mreže. Od tada smo vidjeli nove opcije na Instagramu kao što su „Stories“ i „Reels“, kao i mogućnost pristupa platformi sa računara. Međutim, verzija za računar će sačekati neko vrijeme hronološki feed.