U laži su kratke noge: Studentica lagala da je siromašna i zlostavljana kako bi osvojila stipendiju na prestižnom univerzitetu

Studentica Mackenzie Fierceton izgubila je prestižnu stipendiju za studij na Univerzitetu Oxford nakon što se saznalo da je izmislila svoju prošlost. Kako piše The Tab Mackenzie je rekla kako ju je majka zlostavljala, da je odrasla u siromašnim uslovima i da je bila u domu za nezbrinutu djecu.


Mackenzie Fierceton
Foto: Mackenzie Fierceton

Uz sve spomenuto ona je pohađala privatnu srednju školu koja se plaća 30 hiljada američkih dolara godišnje. Za stipendije “Rhodes” veoma je brojna i teška konkurencija jer samo najboljima omogućava studiranje na prestižnom Oxfordu. Samo jedan posto prijavljenih dobije ovu vrijednu stipendiju, a među dobitnicima se našla i Mackenzie.

Mackenzie je prije prijave za ovu stipendiju koristila prezime Morrison, a promijenila ga je u Fierceton taman prije prijave na fakultet. Uz spomenuto, ona je tvrdila kako dolazi iz siromašne porodice s malim primanjima te da je prva osoba u porodici koja pohađa fakultet, iako je njena majka liječnica.

“Više puta dijelila lažne priče o sebi”

Osim toga da je sve spomenuto izmislila, Odbor za dodjeljivanje stipendija “Rhodes” saznao je da joj ovo nije prvi puta da se lažno predstavlja, već da je “stvorila i više puta dijelila lažne priče o sebi” radi vlastite koristi. Nakon saznanja o njenim lažima, odbor je povukao njenu stipendiju, a time i mjesto na Oxfordu, dok Univerzitet iz Pennsylvanije istražuje cijeli slučaj, a trenutno joj uskraćuje i magisterij.

Fierceton je na sve ovo odgovorila podizanjem tužbe protiv Univerziteta u Pennsylvaniji u znak protesta protiv optužbi protiv nje. Ona tvrdi kako nije lagala ni na jednoj prijavi te da Fondacija “Rhodes” koja dodjeljuje stipendije zapravo napada žrtvu zlostavljanja.

Fondacija ‘Rhodes’ je provela vlastitu istragu

O ovome slučaju se oglasio i glasnogovornik Univerziteta u Pennsilvaniji.

– Fondacija ‘Rhodes’ je provela vlastitu istragu nakon koje je gospođi Fierceton ponudio priliku da sama povuče svoju kandidaturu za stipendiju. Gospođa Fierceton je prihvatila ovu ponudu, kazao je.

Njena majka, radiologinja dr. Carrie Morrison također je komentirala cijeli slučaj svoje kćeri.

– Mackenzie istinski volimo. Naša najveća želja je da ona odluči živjeti sretan, zdrav, pošten i produktivan život, koristeći svoje izvanredne darove na najveće dobro, kazala je.