U “borbi za zapošljavanje” Hrvatskoj na raspolaganju 1,85 milijardi eura

Hrvatskoj je u okviru operativnog programa - Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. - na raspolaganju 1,85 milijardi eura za otvaranje novih radnih mjesta i izgradnju sustava obrazovanja koji će odgovoriti na potrebe tržišta rada.


hrvatska eu

Hrvatskoj je u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” na raspolaganju 1,85 milijardi eura za otvaranje novih radnih mjesta i izgradnju sustava obrazovanja koji će odgovoriti na potrebe tržišta rada, rekao je u utorak ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na predstavljanju programa “Zajedno do EU fondova – za zapošljavanje”.

Kako prenosi portal Index.hr, od ukupnu 1,85 milijardi eura, iz Europskog socijalnog fonda financira se 1,58 milijardi, uključujući 66 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Osnovni cilj je pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u društvu. Operativnim program razrađena su četiri temeljna područja – mjere za potporu kvalitetnom i održivom zapošljavanju, osiguravanje adekvatnog usklađenja znanja i vještina s potrebama tržišta rada, aktivnosti vezane uz socijalno uključivanje, te potpora javnoj upravi.

Europski socijalni fond omogućava da se u Hrvatskoj smanje socijalne razlike, otvore nova radna mjesta, stvaraju kadrovi za tržište rada te podigne standard građana, istaknuo je Mrsić.

Borba za zapošljavanje

Za mjere aktivne politike zapošljavanja na raspolaganju stoji više od milijardu kuna i još 600 milijuna kuna za samozapošljavanje. Njihovi glavni korisnici su nezaposleni, poslodavci, poduzetnici i institucije na tržištu rada.

Borba za zapošljavanje je borba za Hrvatsku i protiv siromaštva, naglasio je Mrsić dodavši kako su za to najbolji jamac siguran posao i primanja.

Uvjeren je u visoku iskoristivost sredstava na raspolaganju, pri čemu svaki projekt mora imati društveno dodanu vrijednost. Mrsić tvrdi kako su u sjeverozapadnim županijama već vidljivi rezultati i porast broja zaposlenih.

Predstavljeni su uspješni primjeri samozapošljavanja, među kojima vlasnice obrta za uslužne djelatnosti “Buba-mara” Ornele Šupe iz Šibenika. Ona je otvorila vlastiti servis za čišćenje u kojem je isprva radila sama, potom zaposlila još nekoliko djelatnika, a kasnije proširila djelatnost i na usluge prijevoza.

Kao uspješan primjer djelovanja ranjivih skupina na tržištu predstavila se osoba s invaliditetom Melita Filipec iz Križevaca, direktorica tvrtke Hedona, koja zapošljava osobe s invaliditetom u proizvodnji slatkiša.

Konkurentno gospodarstvo i ravnomjeran razvoj

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Helga Bubanović Devčić istaknula je kako su ciljevi programa zapošljavanje, konkurentno gospodarstvo i ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, za što je predviđeno ukupno 96 milijardi kuna, od čega 81 iz europskih strukturnih fondova, a preostali dio iz nacionalnog financiranja.

To će se provoditi kroz četiri operativna programa – konkurentnost i kohezija, učinkovitost ljudskih potencijala, operativni program za ribarstvo i program ruralnog razvoja.

Mrsić i predsjednik Vijeća studenata i veleučilišta visokih škola u RH Karlo Kolesar potpisali su sporazum o provedbi EU-ova programa Garancije za mlade, kojim će se formalizirati dugoročna suradnja u rješavanju gorućeg problema nepovezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem.

U prezentaciji programa “Zajedno do EU fondova – za zapošljavanje” sudjelovali su i ministar zdravlja Siniša Varga, ministar znanosti i sporta Vedran Mornar te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

(Index.hr)