U Barseloni održana Svjetska konferencija o visokom obrazovanju: Na Konferenciji učestvovala i ministrica Nikolić

U Barseloni je od 18. do 20. maja 2022. godine održana Svjetska konferencija o visokom obrazovanju.


unesco whec

Svjetska konferencija o visokom obrazovanju (WHEC2022) okupila je relevantne sudionike kako bi definisali i pripremili mapu puta za novu eru visokog obrazovanja. Ova mapa puta će odgovoriti na izazove s kojima se suočava čovječanstvo, s posebnom pažnjom na globalni poremećaj koji je stvorio COVID-19.

Organizator ove Konferencije je UNESCO, kako bi ponudio nova znanja, inovativne ideje, kreativne saveze i stvorio proširenu i osnaženu koaliciju globalne zajednice visokog obrazovanja u korist Agende za razvoj 2030. i šire.

Svjetskoj konferenciji o visokom obrazovanju prisustvovala je i prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

– Puna sam utisaka. Izvrsna Svjetska konferencija o visokom obrazovanju. Više od 1800 učesnika u Barceloni, kazala je ministrica Nikolić.

Predstavnici studenata su istakli da je internacionalizacija odnosno mobilnost put i način da unaprijedimo obrazovanje i da razvijemo sposobnosti neophodne za cjeloživotno učenje.

Moderni pristupi obrazovanju su dio Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS

– Ja sam ponosna jer sve navedene teme, moderni pristupi obrazovanju su dio Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS. Pogledajte tekst Nacrta, poslušajte o čemu se diskutuje na ovoj konferenciji i dajte doprinos unapređenju teksta Nacrta. Hvala unaprijed, za kraj je dodala ministrica Nikolić.