Tužne vijesti za mnoge studente: Naučnici tvrde da previše spavanja može biti štetno po zdravlje

Mnogi studenti će se razočarati kada čuju - ipak postoji nešto poput 'previše spavanja'!


Woman sleeping on the sofa
Ilustracija: Envato

Većina smatra da nema ništa gore nego biti hronično neispavan. Umorni ste, nedostaje vam energije, sve vas iritira. Ipak, nova istraživanja pokazuju da nije dobro ni pretjerivati sa spavanjem. Naime, rezultati studije objavljene u časopisu Journal of American College of Cardiology pokazuju da previše sna ima loš dugoročan utjecaj na zdravlje.

Važno je znati da se količina sna koja je potrebna ljudima mijenja u odnosu na njihovu dob. Konkretno, dok se odraslima preporučuje sedam do osam sati sna dnevno, mladima je potrebno između sedam i devet sati. Sve iznad ili ispod te brojke povećava rizik od srčanog udara, prenosi hayat.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako rezultati pokazuju, kod onih koji spavaju duže od preporučenih devet sati taj rizik raste za 34 posto, dok kod ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno postoji 20 posto veći rizik od srčanog udara.

Celine Vetter, profesorica na Univerzitetu Colorado Boulder i koautorica studije, uz pomoć svojih kolega usporedila je rizik od srčanih bolesti kod odraslih u dobi od 40 do 69 godina koji su spavali između četiri i jedanaest sati tokom noći. Pokazalo se da se rizik od srčanih bolesti povećao za one koji su spavali između četiri i pet te za one koji su spavali između deset i jedanaest sati na noć. Nasuprot tome, kod onih koji su spavali između šest i devet sati tokom noći taj rizik nije rastao.

Mislim da bi duže spavanje moglo biti crvena zastavica ili rani znak nekog medicinskog problema, zato je važno da ljekari postavljaju pitanja o snu kako bi se utvrdili pojedinci koji imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, objasnila je te Vetter i dodala kako je previše sna često znak lošeg zdravlja te depresije.