Tuzlanski student napravio aplikaciju koja povezuje ljekare i depresivne osobe

Sve više depresivnih osoba u vrijeme pandemije traži pomoć stučne osobe, a ovaj student napravio je aplikaciju koja može pomoći u toj potrazi.


kenan suljic

Zaživjela je aplikacija koja povezuje ljekare i osobe koje osjećaju simptome depresije, putem interneta, čiji je autor Kenan Suljić, tuzlanski student.

Kenan Suljić završio je Srednju medicinsku školu u Tuzli, a sada je student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ideju za kreiranje aplikacije koja bi posredovala između ljekara i potencijalnih pacijenata dobio je nakon izvještaja Zavoda za javno zdravstvo TK. Podatak od 1 500 liječenih od depresije na bazi dvogodišnjeg izvještaja u 2017. godini bio je alarm da se otvori mogućnost direktnog konktakta putem interneta za sve ljude koji žele zatražiti ljekarski savjet.

Danas D-App kako je Suljić nazvao aplikaciju putem koje svi koji žele mogu zatražiti ljekarski savjet ima više od 2.500 korisnika.

 – Nije mala stvar da vam se u samo mjesec dana obrati za uslugu preko dvije hiljade ljudi i pri tome se ostvari preko 300 kontakata sa tim ljudima između eksperata iz oblasti mentalnog zdravlja i korisnika na aplikaciji. Tada vidite da sve ono što radite i što ste uložili u prethodne dvije-tri godine se isplati i pokaže da ste napravili jednu dobru društveno – korisnu ideju i pri tome spasili mnoge živote. Shvatite da sve ima smisla i da se može ne samo kroz brojeve, nego i kroz poruke zadovoljstva kada nam se jave vidjeti koliko to kvalitetno možete napraviti u BiH, kaže Kenan.

Osim ovoga, dodaje on, ekipa koja mu se pridružila u realizaciji ideje, od njegovih kolega koji su pomogli oko izrade aplikacije do ljekara koji su na usluzi pokazali su da mladi mogu da rade zajedno sa straijim kolegama. I to je dokaz da nemamo sukob među generacijama, kaže on. Sada s druge strane aplikacije volonterski rade psihologinja Indira Kaltić Mehmedović iz Srebrenika i primarijus dr. Zlatko Kalabić, šef Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Tuzli.

 – Prvi puta kad je Kenan došao kod mene i kad je predočio tu ideju ja sam bio oduševljen. Prvi najznačajniji razlog je što su to uradili mladi ljudi, srednjoškolci tad koji su imali ideju i viziju koja je bila jako zrela. Drugo, vidio sam da ta prva u svijetu aplikacija je nevezana za neki profit. Ono što me je oduševilo upravo što je to upravo u području mentalnog zdravlja, kaže doktor Kalabić.

Kenan će ostati u Bosni i Hercegovini kaže on. Imao je prilika i da svoju inovaciju proda izvan ove zemlje. Ali nije. Sad se usmjerio na studij medicine. I prije nego izmašta nešto novo, želi postati ljekar.

Iako je prva na svijetu, budućnost ove aplikacije zavisit će od toga hoće li imati finansijsku podršku.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu RTVTK.