Tuzlak Besim Šabanović u 75. godini upisao fakultet

Penzioner Besim Šabanović (76) iz Tuzle, uspješan je brucoš Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Odjeljenje u Bijeljini i vjerovatno najstariji student u Bosni i Hercegovini i regionu.


Foto: A. Bajrić; Dnevni avaz
Foto: A. Bajrić; Dnevni avaz

Penzioner Besim Šabanović (76) iz Tuzle, uspješan je brucoš Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Odjeljenje u Bijeljini i vjerovatno najstariji student u Bosni i Hercegovini i regionu.

Šabanović, inače rođeni Banjalučanin, živio je i radio u Banovićima na održavanju rudničke mehanizacije gdje je završio srednju mašinsku školu. Poslije rata u ovom rudarskom mjestu počeo se baviti ratarstvom i stakleničkom proizvodnjom povrća, a najviše voli rad u voćnjaku, piše Dnevni avaz.

– Kolega Fahrudin, s kojim sam radio, rekao mi je da bi bilo dobro da za svoje znanje imam i potvrdu, pa me nagovorio da se zajedno upišemo u Poljoprivrednu tehničku školu u Bijeljini. U početku sam se nećkao, jer sam već davno bio završio jednu srednju školu. Upisao sam se, ali me Fahrudin prevario. Kazao mi je da njegov mozak više ne može pamtiti i da nema strpljenja za učenje, kaže Šabanović za “Avaz”, te navodi da nakon položenog ispita iz Biologije, ovih dana uči lekcije iz Neorganske hemije.

Fakultet je vanredno upisao prošle godine. Iz Tuzle u oko 60 kilometara udaljenu Bijeljinu putuje automobilom.

– Kada je magla, idem autobusom, jer ne želim voziti, iako me vid dobro služi. Ne propuštam predavanja, osim ako sam bolestan. U početku su studenti, ali i pojedini profesori mislili da sam predavač. Profesori su mladi stručnjaci i drago im je što sam među njima. Sjedim u prvom redu u amfiteatru i uživam slušajući svaku riječ. Profesori mi pomažu, jer vide da imam poleta, kazao je Šabanović i poljubio udžbenik iz Matematike.

Razgovor s kolegama

Vrijeme do početka ispita provodi u razgovorima s višestruko mlađim kolegama.

– Razmjenjujemo mišljenja o mogućim ispitnim pitanjima, pričamo o tome ko je šta i koliko učio. Odemo negdje nešto pojesti i izađemo na ispit, opisuje Besim svoje studentske dane.

Svakome će, kaže Šabanović, rado objasniti nešto o uzgoju voća i povrća.

– Besplatno ću pomoći svima, naravno, ako znam odgovore. Za svaku sam voćku odgovoran, kao što je ljekar odgovoran za dijete. Dati suprotan lijek je i grehota i sramota. Ja ću, ako me zdravlje posluži, za koju godinu biti diplomirani agronom, kazao je ambiciozni Šabanović.

(avaz.ba)