Tržište rada: Za najveće kompanije fakultet više nije prednost

Nekoliko poznatih izdavačkih kuća odlučilo je s popisa uslova zapošljavanja - izbaciti fakultetsku diplomu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Globalna izdavačka kuća, Penguin Random House, više neće zahtijevati od kandidata za nove poslove da moraju imati fakultetsku diplomu, tj. visoku stručnu spremu.

Kompanija je izjavila da želi stvoriti nove mogućnosti kako bi privukla više raznolikih kandidata u izdavaštvo, industriju kojoj se često zamjera homogenost.

Direktor ljudskih potencijala iz Penguina, Neil Morrison, izjavio je da ima sve više dokaza da ne postoji jednostavna poveznica između posjedovanja diplome i budućeg poslovnog uspjeha, a ovaj potez je uslijedio svega nekoliko mjeseci nakon što je kompanija za računovodstvo – Ernst & Young – poznata upravo po tome što zapošljava mlade ljude automatski nakon fakulteta objavila da uvodi istu praksu, te da neće zapošljavati samo najbolje studente.

Prošlog maja, isto je odlučila učiniti i kompanija PricewaterhouseCoopers, što ukazuje na rastući trend, piše BBC.

– Želimo privući najbolje ljude, koji će nam pomoći da rastemo i oblikujemo budućnost naše kompanije, bez obzira na njihovu pozadinu – što znači da moramo razmišljati i ponašati se drukčije. Jednostavno, ako ste talentirani i imate potencijala, želimo da nam se javite. To je početna tačka za naše usklađeno djelovanje, kako bismo izdavaštvo predstavili kao manje isključivo i kako bi ono bilo više u skladu s vremenom. Sad nam jednostavno treba više vidljivih, talentiranih ljudi iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva, objasnio je Morrison.

– Mislimo da je ovo ključno za našu budućnost: kako bismo objavili najbolje knjige koje će se svidjeti svim čitateljima, moramo imati i ljude iz različitih okruženja i s različitim biografijama i perspektivama, koji će stvarno odražavati sliku današnjeg društva, zaključio je Morrison.

(Express.hr)