Tri vještine koje poslodavci žele od “milenijske generacije”

Ako ste rođeni u periodu od ranih 80-ih do ranih 2000-ih, pripadate milenijskoj generaciji, poznatoj i kao Generacija Y.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Svijet, a s njime i svijet rada, napreduje tolikom brzinom da je jako teško uvijek biti u toku i poznavati najnovije trendove. Ovo su tri vještine koje poslodavci priželjkuju od “milenijske generacije”:

Programiranje

Programiranje se obično svrstava među najpoželjnije vještine milenijske generacije. Vještine i poznavanje rada na računaru danas su u istom rangu s pismenošću. Predviđa se da će do 2020. godine milion radnih mjesta u SAD-u biti direktno uslovljeno računarskom pismenošću. Engleska je zbog toga programiranje uvela kao obavezni školski predmet, ali je nažalost iznimka.

Socijalna inteligencija

Tehnologija prisiljava ljude da provode čitave živote buljeći u raznorazne ekrane, a većina društvene interakcije se odvija preko Facebooka i ostalih društvenih mreža. Socijalna inteligencija je sposobnost komunikacije s drugima, saradnje i angažiranosti te je most za izgradnju bitnih odnosa. Nažalost, i dalje nije predmet proučavanja unutar školskih sustava.

Ponovna kognitivna procjena

Radni dan i radno mjesto su uvijek nepredvidivi. Ponovna kognitivna procjena je sposobnost reinterpretacije pojedine situacije i promjene putanje emocionalne reakcije. To je vještina koja se iznimno rijetko pojavljuje u fakultetskim i školskim kurikulumima, ali je ključna za opstanak na radnom mjestu. Primjer toga je situacija u kojoj iznimno nepristojnog kolegu promatrate kao nekoga tko ‘ima loš dan’. Zvuči jednostavno, ali studije ukazuju da je ta vještina ključna za izbjegavanje ili ublažavanje stresnih situacija i anksioznosti.

(liderpress.hr)