Tri moćne navike Steve Jobsa za bolju fokusiranost i produktivnost

Steve Jobs je bio uspješan preduzetnik, biznismen, inovator i vizionar, ali ujedno i sjajan u tome da što više pojednostavi stvari, fokusirajući se samo na ono što je važno, uključujući i svoje zdravlje.


14 1
Foto: d23.com

Ovo su neke od njegovih svakodnevnih navika, koje ti mogu pomoći da budeš više fokusirana, odmorna i produktivna osoba.

Nakon večere bi popio je topao biljni čaj

Porodica Jobs pripremala je i jela zdravu, organsku i uglavnom biljnu vegansku hranu, prikupljenu iz vlastitog vrta. Steve i Laurene Jobs, mnogo su pažnje posvećivali organskoj hrani i zdravoj ishrani. Iako je bio poznati radoholičar, pogotovo u mlađim danima, vraćao bi se kući na večeru, uvijek tačno na vrijeme u 16:30 svaki dan. Nakon večere bi popio topao biljni čaj, često napravljen od svježeg bilja iz svog vrta. Biljni čajevi, naučno je dokazano, nude brojne zdravstvene koristi uključujući bolju probavu, smirenje i opuštanje uma i tijela, te uklanjanje toksina iz tijela, prenosi ultra.ba.

Uvijek je mnogo šetao

Steve Jobs, koji je pješke šetao Indijom, ostao je ljubitelj dugih šetnji, tokom svog života. Često je održavao “šetajuće” sastanke s ljudima, prije nego u kancelariji, konferencijskoj sali ili kafiću. Međutim, koliko god možda hodao tokom dana, on bi nakon večere ponovo išao u duge šetnje sa suprugom Laurene Jobs. To je pametno i poželjno, jer su mnoga istraživanja pokazala da hodanje pomaže ljudima da lakše probave hranu, da brže zaspu i da imaju što kvalitetniji san.

Redovno je meditirao i slušao muziku

Steve Jobs je gotovo svako veče, provodio kod kuće. “Imam vrlo jednostavan život, svoju porodicu i imam Apple i Pixar, i ne radim prekovremeno, kao nekada, već koristim slobodno vrijeme za odmor”, govorio je Steve Jobs. Slobodno vrijeme je provodio meditirajući i slušajući muziku. Steve Jobs je bio sljedbenik zen-budizma, a mnogi vjeruju da mu je upravo taj “zen” pomogao da se fokusira i postigne uspjeh sa jednostavnim Apple dizajnom proizvoda. Meditirao je tokom čitavog svog života. Naučno je dokazano, da meditacija ima brojne prednosti za bolji rad mozga, balans uma i tijela, unapređenje psihofizičkog zdravlja i kvalitetnijeg sna.

Istraživanja takođe pokazuju, da slušanje opuštajuće muzike može usporiti rad srca, sniziti krvni pritisak, smanjiti nivo hormona povezanih sa stresom poput kortizola i pomoći da lakše zaspimo.

Nadamo se da su te ove navike Steve Jobsa inspirisale, da i ti uvedeš neke od njih, za što bolje punjenje baterija, kvalitetniji san, bolju fokusiranost i produktivnost.