10 najboljih knjiga koje bi svaki student trebao pročitati

Kao student, vjerovatno već imate ogromnu listu za čitanje. Međutim, to ne znači da se radi zadovoljstva morate odreći čitanja. Evo liste 10 najboljih knjiga koje bi svaki student trebao pročitati.


book library with open textbook

Ova strana raja – F. Scott Fitzgerald

Jedna od knjiga koju bi svaki student trebao pročitati prije diplomiranja je Ova strana raja. Klasični roman, duhovit i romantičan, govori o studentu s Princetona koji se razočara u život nakon diplomiranja.

Hrabri novi svijet – Aldous Huxley

Hrabri novi svijet mračan je i satiričan pogled na utopijsku budućnost u kojoj se pojedinci ne uklapaju u sistem. Svaki student treba pročitati ovu knjigu i istražiti pitanje je li važnije prihvatiti stvari kakve su oduvijek bile ili se boriti za stvari koje će vas usrećiti.

Sto godina samoće – Gabriel Garcia Marquez

Jedan od najpoznatijih romana na svijetu danas je Marquezovih Sto godina samoće. Za svakog studenta ovo je važna knjiga za koju treba odvojiti vrijeme za čitanje jer sadrži vrijednu lekciju o važnosti i vrijednosti prijatelja i porodice.

Zbogom oružju – Ernest Hemingway

Ernest Hemingway dugo se smatrao jednim od najvećih američkih pisaca, a Zbogom oružje jednim od njegovih najvećih djela. Autor ga je očigledno prepisao skoro 40 puta kako bi ga učinio savršenim, pa mu svaki student sigurno duguje čast da ga pročita prije nego što diplomira!

Grožđe gnjeva – John Steinbeck

Grožđe gnjeva je nevjerojatno dirljiva priča o ljubavi, prijateljstvu, otpornosti i hrabrosti. Radi se o jednom seljaku iz Oklahome i njegovoj porodici koji su istjerani iz kuće i otputovali u Kaliforniju usred Velike depresije.

Gospodar muha – William Golding

Gospodar muha prvi put je objavljen 1954. godine i tada je bio kontroverzan kao i danas. To je klasik koji je podjednako kategoriziran kao mit, parodija, priča o moralu i alegorija. Priča priču o slomljenom društvu ilustrovanom grupom mladića nasukanih na ostrvu i prisiljenih da se sami snalaze.

Ubiti pticu rugalicu – Harper Lee

Postoji velika šansa da će svaki student koji studira engleski jezik, umjetnost ili književnost već imati Ubiti pticu rugalicu na svojoj listi za čitanje. Izučava se i u mnogim srednjim školama na svijetu. Međutim, ako još niste pročitali ovo remek djelo, trebate ga prioritetno dodati na vašu listu za čitanje. Knjiga ima za ključne teme rasizam i rasne jednakosti.

Šarlotina mreža – E.B. White

Iako se često odbacuje kao obična dječja knjiga, Šarlotina mreža ima mnogo toga za ponuditi i studentima. Knjiga nas poziva da preispitamo način na koji se odnosimo prema životinjama. Da li bismo postupili drugačije da mogu s nama podijeliti svoje nade, snove i strahove? Šarlotina mreža služi kao potresan podsetnik da svako živo biće ima svoje mesto na Zemlji.

Predvidljivo iracionalni: Nevidljive sile koje upravljaju našim odlukama – Dan Ariely

Ova knjiga govori o tome da mi znamo šta je dobro za nas, imamo slobodnu volju, djelujemo prema njoj, racionaliziramo svoj život, ali u na kraju sve su to stvari koje nas dovode u nevolje. Dakle, koje bismo vrste izbora trebali uzeti u obzir da bi oblikovali ne samo naše odluke, već i naš život? Zainteresirani? Pročitajte knjigu.

Treptaj: Moć razmišljanja bez razmišljanja – Malcolm Gladwell

Jeste li se ikada zapitali šta se krije iza vas kada donosite brze odluke? Ova knjiga govori o tome da razmišljamo bez razmišljanja, o tome da donosimo odluke koje nisu tako jednostavne kao što se čini u sekundi.