Tim studenata kreirao “Solarni dom na točkovima” koji kreće na jednomjesečno putovanje

"Dom na točkovima" nudi prostor za život te je opremljen tušem, ležajevima za spavanje, kuhinjom i infotainment sistemom.


Screenshot 1 1
Foto: Klix.ba

Električni automobili privlače sve više pažnje, a tim studenata s Univerziteta Eindhoven je napravio korak prema budućnosti tako što je odlučio krenuti na evropsko putovanje u solarnom vozilu.

Ovaj projekt je posebno interesantan zbog činjenice da se radi o vozilu koje zapravo predstavlja “dom na točkovima” koji nudi prostor za život te je opremljen tušem, ležajevima za spavanje, kuhinjom i infotainment sistemom, prenosi klix.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pokretni dom pod nazivom Stella Vita je dizajnirao tim ambicioznih stundenata nazvan Solar Team, koji radi u smjeru održive budućnosti koja se oslanja na solarnu energiju. Dosad su studenti dizajnirali nekoliko vozila na solarni pogon uključujući automobil Stella Vie s pet sjedišta, koji je legalan za cestovnu vožnju.

Screenshot 2
Foto: Klix.ba

Najnovije solarno vozilo je nazvano Stella Vita, koje je također legalno za cestu. Njegova glavna karakteristika je krov koji se može proširiti pomoću električnog sistema. Sistem u suštini gura krov prema gore, a dva dodatna panela se izvlače čime se povećava solarna površina na 17,5 kvadratnih metara. To je dvostruko više u odnosu na formu vozila kada je u pokretu. Unutrašnjost je namijenjena za dvije osobe, ugodna je za život, sadrži sofu, sto, krevet i kuhinju.

Infotainment sistem je spojen sa svim dijelovima vozila te može poslužiti za praćenje potrošnje energije.

Tim studenata sada planira putovanje do južnog vrha Španije te druženje s ljudima tokom putovanja. Putovanje će biti dugo 2.896 kilometara i trajat će mjesec dana. Studenti će posjećivati i univerzitete u nadi da će inspirisati druge studente da se posvete inovacijama, a sastat će se i s političarima u svrhu promocije borbe protiv klimatskih promjena.

Domet vozila iznosi više od 730 kilometara dnevno.

Studenti planiraju proizvesti i prvi komercijalni automobil na solarni pogon te tvrde da su blizu realizacije ovog projekta.