Ne možete se snaći u vašim fakultetskim obavezama? Ovaj članak vam može pomoći

Ovo su savjeti za sve one studente koji se ne snalaze u fakultetskim obavezama.


ucenje

Kada je u pitanju  opterećenje prevelikim obavezama na univerzitetu, svako ima svoje tehnike i navike koje mu pomažu. Potrebno je pronaći ono što pomaže, ali i imati proaktivan pristup zato što to pomaže da akademsku godinu i uspjeh držite pod kontrolom.

Pročitajte naše savjete kako se bolje organizovati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pronađite ono što vas motiviše

Prvi korak u upravljanju prevelikim brojem obaveza je motivacija. Mnogo stvari nam danas oduzima pažnju – svakodnevno se borimo sa ekranima telefona, društvenim mrežama, Netflixom i YouTubeom. Koliko god sjajni bili, oni su vremenski gremlini i mogu prilično brzo isisati motivaciju.

Pokušajte postaviti alarm na svom telefonu za bilo koje vrijeme koje ste odredili za period učenja, a zatim ga odložite u ladicu ili negdje gdje vam neće skretati pažnju.

Prosječna osoba može se intenzivno fokusirati oko 30 minuta do sat vremena, stoga nemojte postavljati velika očekivanja da ćete tri sata bez problema posvetiti tri sata jednoj temi!

Budite dijelom različitih grupa

Grupe za učenje su odličan način da učite jedni od drugih i laka pobjeda za upravljanje radnim preopterećenjem. Bilo da se radi o ljudima sa vašeg predmeta ili možda o nekim prijateljima sa kojima samo provodite slobodno vrijeme vrijeme sjedeći zajedno i/ili izvršavajući neke obaveze.

Jedan bonus ovoga je što možete međusobno razmjenjivati ideje i prepoloviti zajednički problem je prepolovljen. Ako se osjećate kao da ste zaglavljeni, razgovor s nekim će vam pomoći pri razmišljanju i dovesti vas do zaključaka.

Napravite rutinu i nabavite planer

Razbijmo stereotip – rutina je dobra za vas i vaše upravljanje preopterećenjem! Bez obzira na to da li je to samo nekoliko zadataka ili više njih, kada jednom naučite redovno ih obavljati (ili u isto vrijeme svaki dan / sedmično), bit će lako usredotočiti se i motivisati.

Planer (fizički ili digitalni) također je vrlo korisno oruđe za kontrolu stvari koje trebate raditi poput zadataka i predavanja koje želite pohađati, svih aktivnosti s društvima / klubovima za učestvovanje, kao i drugih događaja koje ne želite zaboraviti.

Radite ono što vas čini sretnima

Kratko odvajanje od učenja, šetnja ili topli napitak, mogu biti pauze od sesija učenja i dokazano pomažu vašem umu da ostane koncentrisan. Najbolja opcija je malo svježeg zraka ili vježbanje, a ovo vrijeme uvijek možete iskoristiti i za druge stvari, poput poziva sa prijateljima ili porodicom. Trik je postaviti vrijeme pauze – možda 15 minuta – i pridržavati ga se, a zatim se vratiti u zonu učenja!