Tim sarajevskog Pravnog fakulteta pobijedio na takmičenju iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je po prvi put u historiji osvojio takmičenje iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu i tako se kvalifikovao kao prvi iz ovog dijela svijeta na završno takmičenje na Oxfordu.


f2404e4f 8ede 4ecb 8a0d ef033de0678f

Studenti koji su predstavljani sarajevski Univerzitet su Enida Dučić, Din Buljević, Abela Rastoder i Selma Rajkić, a pripremali su ih asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda.

Od 07. do 10. decembra 2021. godine, održano je deseto takmičenje Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition za južnu i istočnu Evropu (10th South-East-European Regional Round). Takmičenje se sastoji u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i najprestižnije je studentsko takmičenje iz ove grane prava na svijetu. Na takmičenju je učestvovalo 10 univerziteta, a pored Univerziteta u Sarajevu, to su: Univerzitet u Bukureštu, Univerzitet Lomonosov iz Moskve, ELTE Univerzitet iz Budimpešte, Univerzitet Sapienza iz Rima, Univerzitet u Tirani, National Research University Higher School of Economics iz Moskve, Univerzitet u Ljubljani, Masaryk Univerzitet iz Brna, Univerzitet u Beču.

Sarajevski studenti su pobijedili u svih 5 mečeva koje su igrali sa kolegama sa drugih univerziteta, debatujući o hipotetičkom slučaju o uklanjanju sadržaja sa društvenih mreža, predmetu jasno inspirisanom događajima koji su obilježili posljednje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Pred njima je sada nastup na svjetskom takmičenju na Univerzitetu u Oxfordu koje će se održati u aprilu 2022. godine. Takmičenje će obuhvatiti najbolje svjetske univerzitete iz ove oblasti, a Univerzitet u Sarajevu je pobjedom na regionalnom takmičenju osigurao mjesto među njima.

Treća najbolje govornica na takmičenju bila je studentica PFSA Abela Rastoder.

Iako je i prethodnih godina imao uspjeh u regionalnom takmičenju, sarajevski tim po prvi put odlazi na Oxford kao prvi tim iz ovog dijela svijeta.