Test prof. Kitaoka: Rotirajuća zmija će vam odmah izmjeriti količinu stresa

Postoji čitav niz različitih tipova optičkih iluzija, no sve one imaju zajednički nazivnik – uspješno nas zavaravaju stvarajući iskrivljenu predodžbu predmeta koji promatramo. Iako su najčešće u službi zabave, optičke iluzije imaju mnogo širu primjenu, od medicine i tehnologije pa do umjetnosti.


kitaoka
Prof. Akiyoshi Kitaoka

– Optičke iluzije mogu otkriti i jeste li pod stresom, tvrdi prof. Akiyoshi Kitaoka sa Univerziteta Ritsumeikan u Kyotu. Proslavio se nakon što je kreirao optičku iluziju “rotirajuće zmije”, koja je, tvrdi on, brz i efikasan test za stres.

Optička iluzija rotirajuće zmije

rotsnake

– Ako dugo promatrate krugove, a oni ostanu nepomični, to je dobar znak jer upućuje na to da ste vrlo smireni i opušteni, kaže Kitaoka.

– No, ako vam se čini da se krugovi polako vrte, to je signal da ste umorni i treba vam predah. Alarmantno je stanje u ljudi kojima se krugovi vrte velikom brzinom jer to znači da su pod iznimno velikim stresom te je preporučljivo da se posavjetuju s liječnikom, dodaje Kitaoka.

Optička iluzija 2 – protiv stresa

Zagledajte se u ovu optičku iluziju i osjetite kako vas napušta umor, loše raspoloženje, depresija i obeshrabrenost. Odlična stvar koja zaista djeluje. Gledajte je dok ne osjetite da vam je dovoljno.

mandinga_op_940_1

(Atma.hr/STUDOMAT.ba)