Svega vam je “preko glave”: Evo kako ostati motivisan student

Možete da budete i najbolji student na fakultetu, ali ukoliko se fokusirate samo na učenje, postaćete kad tad iscrpljeni i motivacija će izostati. Pročitajte savjete koji su bitni za motivaciju.


Prilikom upisa na fakultet i tokom prve godine, kada studenti polažu prve ispite, motivacija za učenjem je kod većine na visokom niovu.

Advertisements

Nije rijedak slučaj da nešto kasnije, na sljedećoj godini, studenti izgube glavni fokus i teže prihvataju obaveze.

Advertisements

Kako ostati motivisan tokom cijelog perioda studiranja?

Iako je svaki početak težak, studenti su najviše motivisani u prvoj godini fakulteta kada se tek po prvi put susreću sa fakultetskim obavezama. Da li zbog straha od nepoznatog ili zbog želje da ostave što bolji prvi utisak, motivacija za radom i spremanjem ispitnih obaveza je na visokom nivou.

Međutim, određenom broju studenata se često desi da kasnije izgube želju za učenjem, da li zbog toga što se nisu prepoznali u određenoj materiji za koju su se odlučili ili smatraju da još uvijek ima vremena i da se studiranju još ne nazire kraj, piše mojfaks.com.

Spremili smo za vas par savjeta o tome kako da ostanete i uvijek budete motivisani za učenje.

Pohvalite sebe

Često se dešava da studenti postanu pretjerano samokritični jer nisu uspeli da odrade sve obaveze, nisu razumeli materiju, nisu počeli sa učenjem na vreme. Pokušajte da se fokusirate i na one trenutke u kojima ste bili uspešni, dobili dobru ocenu i uverite sebe taj uspeh lako možete da postignete ponovo.

Postavljajte sebi pitanja

Zašto je potrebno da naučite ovu materiju? Iako ponekad izgleda da se učenje sastoji iz memorisanja gomile informacija, objasnite sebi da iako sada ne izgleda tako, svaka naučena lekcija i svako novo saznanje jednog dana će doprinijeti tome da se pokažete što boljem svijetu, bilo da je to na nastavku studija, prilikom zaposlenja ili u društvu prijatelja.

Odredite ciljeve

Sa jasno određenim ciljevima sve je lakše. Ukoliko odredite koje ispite želite da položite u narednom roku i zapišete ih, taj papir će vas uvijek podsjećati na to da postavljate sebi pitanja, dokle sam stigao/la? Koliko još toga treba da postignem da bih ostvario/la cilj?

Budite aktivni na predavanjima

Ukoliko na predavanju ne obraćate pažnju na materiju o kojoj profesor govori, veoma je velika vjerovatnoća da će gradivo koje budete učili za ispit biti nezanimljivo i teško za pamćenje. Pokažite sebi i drugima da možete biti odličan slušalac i fokusirajte se na lekciju koju profesor predaje na sljedećem predavanju. Na taj način će vam i učenje biti lakše jer će vam materija već biti poznata, a takođe ćete se sjetiti i primjera koji profesori navode često uz gradivo i koji će spremanje ispiti učiniti mnogo zanimljivijim i jednostavnijim.

Učite na greškama

Ukoliko vam se desilo da imate loš ispitni rok ili godinu iza vas najgore što možete da uradite u tim trenucima je da se vrtite u krug i nezadovoljni krivite sebe iznova. Ono što možete da učinite u toj situaciji je da se analizirate svoje postupke, uvidite greške koje ste napravili i krenete iz početka, sa novim planom aktivnosti koji ste osmisli.

Napunite baterije

Možda ste najbolji student na fakultetu ili na vašoj godini, ali ukoliko se posvetite samo učenju, postaćete iscrpljeni i izgubiti ćete motivaciju. Iskoristite slobodne trenutke da se družite sa prijateljima, porodicom. Društveni život je takođe veoma bitan dio studentskih dana i neophodan je kako biste se osjećali ispunjeno i van fakultetskih obaveza.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!