Svečano obilježeno pet godina postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru

Svečanim obilježavanjem 5. godišnjice postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru završena je manifestacija Dana Sveučilišta.


6 2 scaled

Svečanim obilježavanjem 5. godišnjice postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč završena je manifestacija Dana Sveučilišta koja je organizovana u povodu obilježavanja 45. godišnjice Sveučilišta u Mostaru.

1 32 scaled

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je svečanost zahvalivši najprije Hrvoju Puljizu, direktoru CARNET-a, Hrvatske akademske i istraživačke mreže, bez čije pomoći, kako je rekao rektor, ne bi danas bili tu. Uputio je zahvalu i ostalim partnerima i prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, između ostalih, predstavnicima Agencije za komercijalnu djelatnost Republike Hrvatske, voditeljima tvrtki Katarina, Ericsson Nikola Tesla, IT Odjel te direktorima zavoda za školstvo ŽZH-a i HNŽ-a kao i ministrima koji su prepoznali važnost projekta digitalizacije u osnovnim i srednjim školama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije te voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT dr. Tomislav Volarić, doc., pored zahvale rektoru Tomiću, prorektorima, dekanima, prodekanima i partnerima na pomoći i potpori prilikom uspostave i razvoja ovoga Centra, posebno je zahvalio studentima koji su uključeni u aktivnosti. Istaknuo je kako najbolji studenti ostaju dio SUMIT-a i nakon školovanja, što im je dodatna motivacija za rad.

4 5 scaled

– Od prvoga dana oko SUMIT-a je pozitivna klima. Ponosni smo što smo došli do ovoga dana i vjerujemo da ćemo digitalnu transformaciju obrazovanja u BiH napraviti zajedno s našim prijateljima s Univerziteta u Sarajevu, podvukao je Volarić.

Obilježavanju je prisustvovao i Hrvoje Puljiz, direktor Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, koji je poručio kako SUMIT nije samo njihov partner na projektu eŠkole, nego su partneri i u razvoju obrazovnoga sistema u Bosni i Hercegovini.

– CARNET provodi komercijalne saradnje, ali imamo i one strateške. Jedna od strateških saradnji uključivanje je u digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini kako bismo vam bili potpora u budućemu razvoju, naglasio je Puljiz.

Zoran Civadelić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla održao je predavanje na temu Sinergija akademske zajednice i gospodarstva.

8 2 scaled

Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja zasluženim pojedincima i institucijama povodom pet godina postojanja SUMIT-a. Plakete su uručene Tomislavu Volariću, Zoranu Tomiću, Sanji Bijakšić, Ivi Čolaku, Zdenku Klepiću, Milenku Bevandi, Hrvoju Puljizu, Zoranu Civadeliću, Marku Laci i Damiru Mrkonjiću.

Povelja za saradnju i izniman doprinos razvoju Centra za informacijske tehnologije – SUMIT dodijeljena je Sveučilišnomu računskom centru Sveučilišta u Zagrebu SRCE, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta  Zapadnohercegovačkog kantona, Ministarstvu nauke, prosvjete, kulture i športa Kantona 10, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i športa Posavskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta kantona Središnja Bosna, JU Zavodu za odgoj i obrazovanje, Zavodu za školstvo Mostar, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih nauka Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišnoj televiziji – SUM TV.

IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je u cilju pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija i osiguranja pristupa novim tehnologijama i informacijskim uslugama. SUMIT je prepoznatljiv nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola, što potvrđuju brojni ostvareni projekti i saradnje kao što je i projekt eDnevnik. Ova digitalizacija predstavlja sve škole u BiH koje rade po nastavnome planu i programu na hrvatskome jeziku. Riječ je o 135 škola, odnosno više od 40 hiljada učenika i više od 5 hiljada nastavnika, a cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće.