Studenti organizuju konferenciju Modela Ujedinjenih nacija

Studenti Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu organizuju međunarodnu učeniko-studentsku konferenciju.


university students doing group study
Foto: Envato

Konferencija Model Ujedinjenih nacija je sve popularniji svjetski trend koji uči mlade o načinu rada Ujedinjenih nacija i koja pruža priliku studentima i učenicima da na zabavan, ali i edukativan način shvate mogućnosti i ograničenja djelovanja Ujedinjenih nacija.

Internacionalni Burch univerzitet u junu je organizovao prvu po redu konferenciju po nazivu BH Model UN, koja je privukla veliki broj mladih širom Bosne i Hercegovine i regiona, ali i goste sa Državnog univerziteta u Džordžiji (Georgia State University) iz Sjedinjenih Američkih Država.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Model UN savršena je prilika za mlade koji žele naučiti o načinia donošenja odluka na svjetskom nivou, kao i prilika za zabavu, druženje i upoznavanje novih ljudi, rekla je Lejla Dautbašić, generalna sekretarka ovogodišnje BHMUN konferencije.

Upravo je Dautbašić bila jedna od sedam studenata i studentica koji su u aprilu 2021. godine posjetili New York u SAD-u i tamo učestvovali na Nacionalnoj Model UN konferenciji, koja je okupila više od 5.000 studenata sa univerziteta širom svijeta, ali iz Bosne i Hercegovine samo sa Internacionalnog Burč univerziteta.

– Naša delegacija je prva delegacija iz Bosne i Hercegovine koja je uzela učešće na toj konferenciji, i to vrlo uspješno, tako da smo odlučili da nastavimo sa popularizacijom MUN konferencija u BiH, i da gradimo nova prijateljstva sa regionalnim univerzitetima, ali i svjetskim kroz ovakve projekte, dodala je Dautbašić.

MUN konferencija nudi učesnicima program iskustvenog učenja i prostor za usavršavanje vještina u diplomatiji, pregovaranju, kritičkom razmišljanju, javnom nastupu, pisanju i istraživanju. Učenici i studenti kroz ovu simulaciju nauče predstavljati državu i njeno stajalište iz perspektive koja se često i sukobljava sa vlastitim mišljenjem i uvjerenjem, što dovodi do daljnjeg ličnog i profesionalnog razvoja.

Na taj način, učesnici otkrivaju ljudsku stranu međunarodnih odnosa i multilateralne diplomatije.

– Mi smo prošle godine ušli u eksperiment uvođenja MUN-a u nastavni proces, nadograđujući bogatu tradiciju inovativnosti u nastavi na Internacionalnom Burč univerzitetu, uključujući simulacije rada deliberativnih tijela. Naše učešće u NMUN-u u New York-u, organizacija prvog BHMUN-a prošlog juna sa partnerima sa Georgia State University iz SAD-a i velikog odaziva učenika i studenata, kao i bolji kapacitet studenata koji su pohađali ovaj predmet, nam je dokazalo uspjeh eksperimenta pa smo i ove godine odlučili prošiti nastavu u MUN-u na dodiplomski studij, voditi više studenata u New York na NMUN konferenciju u aprilu te organizovati ove godine čak dvije MUN konferencije, rekao je Amer Kurtović, koordinator za istraživanje Centra za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burč univerzitetu i savjetnika Organizacijsog odbora ovogodišnje BHMUN konferencije, najavljujući još jednu konferenciju većeg obima u junu, 2023. godine.

Prijave su u toku

Prijave na BHMUN konferenciju su otvorene već od početka decembra, te se na istu mogu prijaviti svi učenici srednjih škola, kao i studenti koji žele proširiti svoje vidike i znanje o radu UN-a, ali i steći sve pomenetu kompetencije koje će ih činiti konkurentnijim na tržištu rada.

Pozivam sve studente i srednjoškolce da nam se pridruže na ovogodišnjoj konferenciji koja će im omogućiti da steknu znanje i iskustvo, ali i upoznaju nove ljude i tako šire svoj krug poznanstva koji je ključan faktor u svijetu međunarodnih odnosa, rekla je Zerina Kalamujić, zamjenica generalne sekretarke i šefica delegacije koja će predstavljati BiH u New York-u.

Prijave za delegate su jednostavne i kratke, a rok za prijave je 6. januar, 2023. godine. Više o BHMUN konferenciji možete pronaći na ovom linku ili kontaktirati organizatore putem e-maila bhmun@ibu.edu.ba.