Sve što treba znati o utrci Red Bull 400: Pravila, format i program

Utrka Red Bull 400 privukla je veliku pažnju ljubitelja trčanja u prirodi, koji će u subotu 26. juna na velikoj skakaonici na Malom Polju ispitati granice svojih mogućnosti u 2najtežih 400 metara koje će ikada pretrčati“. Start utrke je u 13 sati, a organizatori navode sve bitne informacije o ovom zanimljivom događaju.


Dan će početi registracijom takmičara, koja će trajati od 08:30 do 12:00 sati i odvijat će se u startnoj zoni. Početak utrke, odnosno start prve grupe takmičara, predviđen je za 13 sati. Pobjednici će biti proglašeni u 16:30 sati u startnoj zoni.

Advertisements

Takmičare će na Igmanu dočekati startni paket koji sadrži sve što je potrebno za jednu ovakvu utrku – i malo više od toga. U paketu se nalaze ruksak za trčanje, dres, medalja, bandana, Red Bull, kupon za hranu i piće te dodatak prehrani za sportiste Ostero Revital Pro. Takmičarima će biti dostupno i voće.

Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Registracija za utrku je obavezna, uz startninu u iznosu od 50 KM. Prijave se vrše na www.kupikartu.ba, a na dan utrke će biti otvorene do 12h u startnoj zoni na Igmanu. Oni koji nisu stornirali svoju prošlogodišnju registraciju, mogu je iskoristiti ove godine.

Takmičenje se organizuje u kategorijama za žene i muškarce, koji će startati odvojeno, no za sve važe ista pravila i format.

Ovisno o broju učesnika (npr. 200), kreiraju se istobrojne grupe (npr. 5 grupa sa po 40 učesnika). Svaka grupa starta zasebno, a pobjednici svake grupe se direktno plasiraju u finale.

Pored pobjednika grupa (npr. 5), u finale ulazi i potreban broj takmičara (npr. 35) sa najboljim vremenima, kako bi u finalnoj trci učestvovalo 40 najbržih.

Advertisements

Učesnici su tokom takmičenja dužni nositi dres Red Bull 400, a fizički kontakt i ometanje drugih takmičara tokom utrke povlači diskvalifikaciju.

Najbrže u obje konkurencije očekuju vrijedne nagrade: 1. mjesto – 1.000 KM, 2. mjesto – let žirokopterom, 3. mjesto – tandem let paragliderom, 4. mjesto – vožnja quadom.

Takmičarima i posjetiocima na raspolaganju će biti besplatni parking. Publiku će tokom eventa zabavljati DJ, koji će muzikom takođe pružati dodatnu energiju takmičarima.

Staza je duga 400 metara, najvećim dijelom se trči uzbrdo, a posljednja etapa je skijaška skakaonica. Velika skakaonica na Igmanu duga je 112 metara, s nagibom od 35°, a sličnih karakteristika je i sletni dio staze. Lokaciju za održavanje takmičenja ustupio je ZOI’84.

Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom situacijom, te event organizovati shodno tome.

Detaljne informacije o utrci i pravilima mogu se naći na redbull.ba.