Sve manje studenata u RS-u: Upisuju fakultete u regionu ili u inostranstvu

U RS-u svake godine više od 1000 mjesta na fakultetima ostane nepopunjeno.


res 1657916925 iz godine u godinu srpska ima sve manje studenata
Foto: Rtvbn.com

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, nakon prvog upisnog roka na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci ostalo je slobodnih malo manje od 1 700 mjesta. Kao i prethodnih godina, za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost interesovanje studenata skoro i ne postoji.

U RS-u svake godine više od 1000 mjesta na fakultetima ostane nepopunjeno. Studenata je manje nego ranije, pa za određene smjerove i fakultete interesovanje uopšte ne postoji. Ipak iz banjalučkog univerziteta tvrde da stanje nije toliko alarmantno što će kako kažu pokazati drugi upisni rok.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ako uzmete u obzir činjenicu da ostvarujemo sa prvim upisnim rokom oko 70% plan upisa u posljednjih nekoliko godina da li se može govoriti o alarmantnom i katastrofalnom stanju na našem univerzitetu, ne može. Akademskim kalendarom predviđen je samo drugi upisni rok ovaj procenat ostvarenja plana penje se još za 10 do 12%, kaže Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerzitet u Banja Luci.

Iz resornog ministarstva ranije su medijima rekli da su uradili detaljnu analizu stanja u visokom obrazovanju i usvojili Odluku o mreži visokoškolskih ustanova koja sadrži niz mjera i preporuka koje će se provesti u oblasti visokog obrazovanja u RS, prenosi Rtvbn.com.

Nakon završetka drugog upisnog roka koji će biti održan u septembru 2022. godine, sumiraćemo sve podatke, nakon kojih ćemo zajedno sa Кomisijom za reviziju i Savjetom za visoko obrazovanje usvojiti niz mjera koje će zaštititi nacionalne identitetske discipline, a druge studijske programe restruktuirati, poručuju iz resornog ministarstva.

Iz univerziteta Istočno Sarajevo kažu da je odobren upis 1 693 studenta, a ostalo je slobodno još 876 mjesta. Neki od razloga za manji broj upisanih je to što neki studenti upisuju fakultete u regionu ili se odlučuju za inostranstvo.

Nadamo se da ćemo u drugom ili trećem upisnom roku da će se stanje popraviti sigurno hoće nema dileme a da ćemo upisati onaj broj koji smo planirali to ne, upis je negdje oko 60 – 70% na koje je dala saglasnost Vlada RS. Demografija na ovim prostorima nam ne daje za pretjerani optimizam gdje će se stanje promijeniti i upisivati veći broj studenata, kaže Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ipak da ima i pozitivnih primjera, dokaz je banjalučka Akedemija umjetnosti. Skoro sva planirana mjesta su popunjena, a odnosno u prvom upisnom roku upisano je 78 studenata, a u drugom upisnom roku očekuje se da će popunjenost biti stoodstotna.

Od dozvoljenih 115 mjesta ukupno imali smo 113 prijavljenih kandidata, ali pošto je akademija specifična tražimo kvalitet ostavimo za drugi rok određeni broj mjesta koja se uvijek uvijek popune, kaže Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Banjaluka.

Možda je jedan od razloga smanjenja broja studenata i to što mladi sve više odlaze iz BiH što potrvrđuju i istraživanja koja kažu da o privremenom ili trajnom odlasku iz BiH razmišlja svaka druga mlada osoba u dobi od 19 do 29.godina.

Vlasti na nivou BiH umjesto da nađu rješenja za ostanak stanovnika, radije su fokusirani na zapaljivu retoriku podjela u Bosni i Hercegovini.