Sve javne institucije u Kantonu Sarajevo bit će akreditovane za pružanje dugoročnog volontiranja

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS potpisalo je ugovor s Institutom za razvoj mladih KULT kojim će biti omogućena akreditacija svim javnim institucijama, ustanovama i ministarstvima u Kantonu Sarajevo za pružanje dugoročnog volontiranja.


Zakon o volontiranju u FBiH propisuje da se dugoročno volontiranje u struci tretira jednako kao radno iskustvo, a da bi volontiranje bilo priznato kao dugoročno neophodno je volontirati minimalno 240 sati u najmanje 3 mjeseca bez prekida. Zbog činjenice da u Kantonu Sarajevo živi više od 6000 mladih koji nemaju nikakvo radno iskustvo, Vlada KS usvojila je odluku da sve javne institucije, ustanove i ministarstva u KS prođu proces akreditacije za dugoročno volontiranje kako bi se ovim mladim ljudima omogućila prilika za stjecanje radnog iskustva. Institut za razvoj mladih KULT pružit će savjetodavnu ulogu Vladi KS i pomoći institucijama i ustanovama u procesu akreditacije.

Advertisements

Ovo je prvi put da se na ovom nivou cijeli kanton akredituje, do sada to nije zabilježeno na prostoru cijele Federacije BiH, izjavio je resorni ministar Malik Garibija i dodao da će proces akreditacije omogućiti stjecanje radnog iskustva prvenstveno mladim i na taj način olakšati im stupanje u prvi radni odnos.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, gosp. Jasmin Bešić, izjavio je da je volontiranje dobrovoljna aktivnosti i da ni na koji način ne može biti nametnuto i napomenuo da je važno razlikovati radno iskustvo i radni staž, te da se dugoročno volontiranje ne vrednuje kao radni staž.

Institut za razvoj mladih KULT poziva sve mlade iz Kantona Sarajevo da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i ostvare svoje prvo radno iskustvo u 2020. godini.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!