Nešto drugo im je važnije: Ovi ekstremno bogati ljudi ne ostavljaju novac svojoj djeci

Mnogi biznismeni, milijarderi i poznate ličnosti ostavljaju u oporukama svoje bogatstvo djeci, ali to nije slučaj sa svima. Po svemu sudeći, određeni bogataši ne smatraju da bi njihov novac bio najbolje oruđe u rukama djece.


5da5b4decc4a0a1e5a21dcd4

Evo ko su oni i koji su njihovi razlozi za lišavanje potomaka nasljedstva.

Advertisements

1) Nigella Lawson

Britanska kulinarska voditeljica i novinarka, koja je unijela revoluciju u pripremanje hrane i izdala tri knjige o kuhanju, može se pohvaliti imetkom vrijednim 15 milijuna dolara. Ona ima dvoje odrasle djece iz prvog braka i jednu pokćerku iz drugog i otvoreno je pričala o tome da im neće ostaviti svoj novac, prenosi 6yka.com.

Sigurna sam da moja djeca ne bi trebala imati financijsku sigurnost. Ljude zna uništiti to što ne moraju zarađivati novac, izjavila je ona jednom prilikom.

2) Gordon Ramsay

Vlasnik lanca od 40 restorana širom svijeta Gordon Ramsay jedno je od najvećih imena u britanskoj restoranskoj industriji. On je poznat po kulinarskim televizijskim emisijama kao što su „Paklena kuhinja“ i „MasterChef“. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 63 milijuna dolara, ali ono nije namijenjeno njegovoj djeci, kojih ima petero i koja se i dalje voze u ekonomskoj klasi, dok on sa ženom Tanom leti u prvoj klasi.

To radim da ih ne bih razmazio. S Tanom sam se složio da djeca dobivaju 25% našeg novca. Ja sam zaradio to bogatstvo i imao sam sreće pa poštujem sve što danas posjedujem, objasnio je on.

3) Ashton Kutcher

Ashton Kutcher, čije se bogatstvo procjenjuje na 200 milijuna dolara, izjavio je nedavno da on i njegova supruga Mila Kunis ne odvajaju novac u fondove za svoju djecu. On tvrdi da želi podržati djecu u pokretanju vlastitog biznisa, ali da ona neće imati poseban tretman.

Moja djeca žive veoma lagodnim životom, a da toga nisu ni svjesni, rekao je Kutcher jednom prilikom.

4) Sting

Poznati britanski glazbenik Sting, koji ima šestero djece, odlučio je svojim potomcima uskratiti svoje bogatstvo koje se procjenjuje na 300 milijuna dolara (prema izvještaju Forbesa iz 2014. godine).

Rekao sam da im neće ostati mnogo novca jer ga moja supruga i ja trošimo. Imamo mnogo obaveza i dajemo novac za sve što iskrsne. Ne želim im ostaviti novac u fondovima jer će to biti omča oko njihovog vrata. Oni moraju raditi. To sva moja djeca znaju i rijetko kad me pitaju za išta, što ja veoma poštujem, objasnio je on.

5) Elton John

Muzička karijera duga četiri desetljeća donijela je Eltonu Johnu bogatstvo od 450 milijuna (prema izvještaju Forbesa iz 2014. godine). On i njegov suprug David Furnish imaju dva sina – Zacharyja i Elijaha – i ne žele ih razmaziti bogatstvom.

Advertisements

Dječaci su živjeli nevjerojatnim životom, oni nisu kao ostala djeca i ja se ne pretvaram da je tako. Potrebno je imati dodir sa stvarnošću, poštovanje prema novcu i poslu, izjavio je Elton.

Ipak, oni će s agencijom za nasljedstvo osigurati djecu taman toliko da imaju dom, automobil i dovoljno za osnovne životne potrebe.

6) George Lucas

Stvoritelj „Ratova zvijezda“ najviše novca je zaradio 2012. godine, kada je prodao ovu franšizu s produkcijskom kompanijom „Lucasfilm“ kompaniji Walt Disney za 4,05 milijardi dolara, pa se sada njegovo bogatstvo procjenjuje na 6,4 milijarde. On ima četvero djece – jednu kćer je usvojio u prvom braku, dvoje je usvojio sam i jednu kćer je dobio s drugom suprugom Mellody Hobson u kolovozu 2013. Ipak, njegov glasnogovornik tvrdi da će većina novca koji Lucas ima biti uložena u edukativne dobrotvorne projekte. On je osnovao Edukativnu fondaciju George Lucas, poznatu i kao „Edutopija“, koja za cilj ima istražiti i omogućiti edukativne prakse u školama kako bi djeca stekla što više znanja tijekom obrazovanja.

7) Michael Bloomberg

Osim što se kandidirao za mjesto predsjednika Amerike na izborima 2020. godine, Bloomberg je i osnivač i izvršni direktor softverske i medijske kompanije „Bloomberg L. P.“ i 14. najbogatija osoba na svijetu. Bivši gradonačelnik New Yorka svoje bogatstvo od 64 milijarde želi dati prije nego što umre, a većinu bi uložio u svoju dobrotvornu organizaciju „Bloomberg Philanthrophies“. On ima dvije kćeri, Georginu i Emmu, koje rade za dobrotvorne organizacije.

8) Mark Zuckerberg

Osnivač Facebooka, čije se bogatstvo procjenjuje na 72 milijarde dolara, dobio je 2015. sa suprugom Priscillom Chan kćer Max i odmah po njenom rođenju otkrio je da će 99% svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe jer „želi da ona odraste u boljem svijetu“ i zato što „ima moralnu odgovornost prema svoj djeci narednih generacija“.

Par je pokrenuo Chan-Zuckerberg institut, čiji cilj je „unaprjeđenje ljudskog potencijala i promoviranje jednakih mogućnosti za sve“. Od tada su dobili još jednu kćer, kojoj su dali ime August.

9) Warren Buffett

Warren Buffett, američki biznismen koji je bogatstvo od 88,8 milijardi dolara stekao kao direktor osiguravajućeg društva „Berkshire Hathaway“, i koji ima akcije u desetinama kompanija, proglašen je jednim od najuspješnijih investitora svih vremena. On je poznat kao dobrotvor i planira cijelo svoje bogatstvo donirati u razne dobrotvorne svrhe, a svojoj djeci ne želi ostaviti ništa. Umjesto toga, ostavit će svakom od svojih troje djece po dio svog osiguravajućeg društva – svaki dio vrijedan je po 2,1 milijardu dolara. Većina njegovog bogatstva otići će fondaciji Billa i Melinde Gates, a postotak će dobiti i fondacija Susan Thompson Buffett, koju je ovaj tajkun osnovao sa svojom suprugom.

10) Bill Gates

I Bill Gates je, kao i mnogi bogataši, poznati dobrotvor i planira većinu svog bogatstva od 113 milijardi dolara pokloniti u dobrotvorne svrhe. On i njegova žena Melinda posjeduju najveću dobrotvornu organizaciju na svijetu – Fondaciju Billa i Melinde Gates – koja pomaže ljudima voditi „zdrave i produktivne živote“. I Gatesovo troje djece ima njegove dobrotvorne sklonosti, zbog čega tvrde da su sretni što neće naslijediti očevo bogatstvo. On će svakom od njih ostaviti samo po 10 milijuna dolara, što je sveukupno manje od 1% njegovog bogatstva.

Ako ostavim djeci ogromnu količinu novca, neću im učiniti uslugu, uvjeren je Gates.

(STUDOMAT.ba)