Svako ima svoj porok: Loše navike koje steknemo tokom studiranja

Niko nije imun na loše navike pa čak ni najbolji među nama. Čovjek je stvorenje navike, a pogotovo u ovim godinama kad smo još uvijek poprilično naivni, neiskusni i 'zeleni'.


55e3d0404d52ad14ea898579ce203e7c1d22dfe05458714a74297ed4 640 1
Erik_Lucatero (CC0), Pixabay

Jesi li ikada razmišljao zašto imaš baš tu, a ne neku drugu lošu naviku?

Pisanje poruka bivšima

U onom trenutku kad osjetiš nesigurnost, kad ti treba malo ohrabrenja ili hranjenja ega, kad si pripit/a ili se osjećaš zločesto – okrećemo se prošlosti kako bismo dobili brzi fiks. Ne želiš krenuti dalje sa životom i upoznati nekog novog jer je to teško, tržište je siromašno, svi su glupi i nezanimljivi… No, ne želiš se vratiti bivšem/bivšoj jer da je funkcioniralo – ne biste prekinuli. To je bar jasno. I tako se zadržavaš u toj rutini koja ne vodi nikamo sve dok ne odlučiš da ti je dosta i da je vrijeme da kreneš dalje. Donesi tu odluku što prije jer je sve ostalo nepotreban gubitak vremena, prenosi mojfaks.com.

Ovisnost o reality emisijama

Ima li boljeg načina da zanemariš svoju svakodnevicu od utapanja u tuđoj? Koji je tvoj odabir? Big Brother ili Farma? Jedan od brojnih talent showova ili Ljubav je na selu? Bilo kako bilo, što je više drame, svađa, uspona i padova, čupanja i seksa uključeno u emisiji – to bolje. Drži se ipak svog života jer ove emisije nisu nikome ništa dobra donijele – osim možda autorima i TV kućama koje na njima zarađuju.

Tinder

Umjesto da izađeš van, odeš na neki tulum ili kavu s prijateljima ostat ćeš kod kuće i ‘svajpati’ lijevo ili desno. Možda i s nekime od kandidata razmijeniš koju rečenicu, ali sve to ostaje na virtualnoj razini. Prekini s time, doslovno svajpaš život u nepovrat.

Tračanje

Moraš znati sve o svakome: što je tko obukao na tulumu, što su rekli na zadnjem tulumu pečenja palačinki, tko se s kime spandžao… Onda naravno sve to širiš dalje, uz neizbježan dodatak vlastitog stava i onu poznatu: ‘Ne tračam i ne izmišljam, to se zbilja dogodilo/to sam zbilja čuo/la…’ Na ovaj način izbjegavaš suočavanje s vlatitim manama, a možda i popunjavaš rupe kad konverzacija s prjateljima zamre. Tračanje nije dobra strategija jer ti se kad-tad obije o glavu. Osim toga, doći ćeš na glas kao nepouzdana osoba kojoj se nitko ne želi povjeriti.

Grickanje noktiju

Kompulzivna si osoba, ali to ne želiš priznati. Možda nešto skrivaš ili te nešto muči, ali to ne želiš podijeliti ni sa kim. Jedino što te odaje: grickanje noktiju. Budi ljubazniji/ i blaži/a prema sebi – nitko nije zaslužio da se grize svaki dan zbog nekih trauma ili tajni iz prošlosti. Svi imamo kosture u ormaru.

Cigarete

SS cigaretom nikada nisi sam, zar ne? Smiješno je i pomalo tužno kad pomisliš da si spreman/na napustiti društvo, pa barem i na nekoliko minuta, stajati na hladnoći balkona ili ispred kafića/restorana i ‘podamfati’ svoju dozu. Koliko si puta na taj način propustio/la upoznati nekog novog ili izbjegao/la razgovor s nekime jer si dimio/la oko sebe, pomalo nervozno razmišljajući o životu? Loša navika, toliko podmukla jer nas smiruje u stresnim situacijama. Svakako je se pokušaj riješiti.

Ovisnost o društvenim mrežama

Ljudi koji su opsjednuti društvenim mrežama imaju potrebu svoj život prikazati savršenijim, veselijim i zanimljivijim no što zapravo jest. Polagano slikaš sliku o sebi u odnosu na druge ljude – postaješ netko tko nisi, ali misliš da drugi žele da budeš. Svaki novi lajk je kao doza omiljenog opijata zbog kojeg profile puniš fotkama prije i poslije vježbanja joge, zdravih smoothieja i sličnih stvari koje nikoga ne zanimaju. Život je daleko od savršenstva.

Ok, na kraju moramo priznati da je svijet okrutno mjesto i da nam zbog toga svima treba neki ispušni ventil, ali nemoj dozvoliti da ti ovi ispušni ventili diktiraju život.

(STUDOMAT.ba)