Svaki treći student u BiH ne zna kako i kome prijaviti korupciju na fakultetima

Većina studenata (67%) najčešće, na fakultetu koji pohađaju, kao koruptivnu praksu prepoznaju dobijanje ocjene na osnovu rodbinskih i prijateljskih veza.


Gotovo svaki drugi student vjeruje da je korupcija prisutna na fakultetima, a čak 80 odsto ispitanika nije prijavilo korupciju, jer su smatrali da neće biti preduzete adekvatne aktivnosti koje bi vodile krajnjem razrješenju slučaja.

Rezultati su ovo istraživanja koje je tokom juna i jula sprovedeno među 600 studenata na univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

 – Svega 2 posto studenata prijavljuje korupciju koju uoči ili doživi, navedeno je u srijedu, 11. avgusta, u saopštenju Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) iz Sarajeva koji je proveo istraživanje.

Studenti Univerziteta u Sarajevu, prema rezultatima istraživanja, smatraju da je korupcija najprisutnija na Farmaceutskom, Medicinskom i Pravnom fakultetu, dok njhove kolege iz Istočnog Sarajeva smatraju da najviše korupcije ima na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu.

Skoro polovina ispitanih, 47% studenata i studentica smatra da je u korupciju na njihovom fakultetu uključena nekolicina zaposlenih. Svaki četvrti ispitanik je mišljenja da je u koruptivne radnje uključena većina zaposlenika.

 – Osim 2 posto studenata i studentica koji su spremni prijaviti korupciju, ostali to ne rade zbog straha od odmazde (60%); jer misle da ništa neće biti preduzeto (54%) i jer vjeruju da na kraju neće doći do sankcionisanja odgovorne osobe (41%), navodi se u saopštenju.

Ističe se i da više od trećine ispitanih ne zna na koji način i kome da prijavi korupciju. U istraživanju se navodi i da većina ispitanika (67%) najčešće, na fakultetu koji pohađaju, kao koruptivnu praksu prepoznaju dobijanje ocjene na osnovu rodbinskih i prijateljskih veza.

 – CROA će do kraja 2021. godine, s ciljem podizanja svijesti mladih o prisutnosti i štetnosti korupcije, organizovati razgovore studenata s poznatim ličnostima koji se zalažu za nultu toleranciju korupcije u visokom obrazovanju, objaviti priče studenata koji su doživjeli korupciju i provesti druge slične akcije, te kreirati mehanizme i smjernice za borbu protiv korupcije na fakultetima u cijeloj BiH, ističe se u saopštenju za javnost.

Istraživanje je dio projekta „Mladi protiv korupcije – nemoj biti najslabija karika“ koga CROA provodi uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i dio je šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!