Svaki student treba pogledati ove TED talks

Ako se niste ranije susretali sa TED talks, to su popularni online video spotovi u kojima stručni govornici pokrivaju niz područja - od biznisa do tehnologije - s ciljem da inspirišu i edukuju druge. Sa više od njih 2.100 dostupnih na 100 različitih jezika, olakšali smo vam život izabravši ovih 11 videozapisa koje svi studenti trebaju pogledati.


speach 1630738638
Foto: Pixabay Images

1. Unutar uma glavnog odlagača

Odugovlačenje je nešto s čime se mnogi studenti stalno bore. Bloger Tim Urban daje jednostavno (i smiješno) objašnjenje zašto neki od nas ne mogu a da odgodu s započinjanjem eseja ili zadatka do zadnjeg trenutka – i kako odugovlačenje može postati veći problem kada zapravo nema roka za rad kasnije.

2. Kako ostati smireni kada znate da ćete biti pod stresom

Život studenata često može biti stresan koliko i ugodan, pa je važno znati kako se nositi sa stresom. Američki neuronaučnik Daniel Levitin otkriva kako ostati smiren u rješavanju stresnih situacija, bilo da se radi o važnom roku za esej ili iscrpljujućem ispitu.

3. Moć introverta

Lako je pretpostaviti da su samopouzdanje i otvorenost ključevi za uspjeh, kako na fakultetu, tako i u životu nakon studija. No, introvertiraniji tipovi vani imaju važne kvalitete koje ne treba zanemariti. O kojim kvalitetama je riječ, poslušajte!

4. Sve što je potrebno je 10 svjesnih minuta

Govor stručnjaka za meditaciju Andyja Puddicombea nudi jednostavan način osvježavanja vašeg uma: sve što trebate učiniti je odvojiti 10 minuta svog dana kako biste blokirali sve smetnje i ne raditi ništa osim doživjeti sadašnjost.

5. Ključ uspjeha? Zrno.

Inteligencija je svakako značajna kada je u pitanju uspjeh na univerzitetu (i šire), ali to nikako nije jedini faktor. U ovom videu psihologinja Angela Duckworth istražuje ideju da ztrno – odlučnost da prevladate sve prepreke koje vam se nađu – igra ključnu ulogu u uspjehu.

6. Šta odrasli mogu naučiti od djece

Prema 18-godišnjoj autorici i aktivistici Adori Svitak, ne biste trebali odbaciti svoje dječje razmišljanje – uključujući smjele ideje i nepogrešivi optimizam – jer su to temelji inovacije i motivacije.

7. Jednostavan način da se oslobodite loše navike

Na fakultetu je lako razviti neke loše navike. Psihijatar Judson Brewer zalazi dublje u nauku koja stoji iza razvijanja navika i predstavlja jednostavne, ali efikasne načine koji će vam pomoći da odolite tom velikom paketu čipsa.

8. Usudite se ne složiti

Margaret Heffernan u TED -u ističe kako međusobno neslaganje nije uvijek loša stvar. U stvari, ako se s njim postupa na pravi način, neslaganje može biti ključni sastojak uspjeha grupe, što vam može biti dosta korisno kada radite u grupama na fakultetu.

9. Kako izgraditi svoje kreativno povjerenje

Možda mislite da se kreativno nastrojeni ljudi nalaze samo među umjetnicima, piscima i slično, ali dizajner David Kelley smatra da je to pogrešan stav. Umjesto toga, on tvrdi da svatko ima potencijal biti maštovit – radi se o samopouzdanju za nastavak kreativnosti.

10. Kako se definišete?

Univerzitet je vrijeme za vas da istražite sebe i šta vas definiše kao osobu, što može biti teško u svijetu vođenom društvenim medijima i općim očekivanjima o imidžu. Motivacijski govornik Lizzie Velásquez, koja pati od rijetkog sindroma, direktno se bavi ovim pitanjem u strastvenom razgovoru o tome šta zaista definira ljepotu i sreću.

11. Isprobajte nešto novo na 30 dana

Univerzitet je pun novih iskustava i vannastanvih prilika, ali neki studenti i dalje mogu oklijevati isprobati ove stvari u slučaju da ne uživaju u njima. Tu dolazi strategija softverskog inženjera Matta Cuttsa da na 30 dana isprobavate nešto novo. To ne znači nužno da ćete voljeti sve što preuzmete, ali to je odličan stav za proširenje vaših vidika (i vašeg uma!).