SUM obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom: “Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava na današnji dan širom svijeta.


SAVE 20211203 173852 1638549571 6
Foto: SUM

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić u svom je govoru kazao je kako je mostarsko sveučilište uvijek imalo empatiju i bilo osjetljivo na sve izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću, piše SUM.

– Osobe s invaliditetom trebaju našu podršku i uvijek će je imati sa Sveučilišta u Mostaru. Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese i mi nikada ne pravimo razliku već stojimo na raspolaganju. Budite glasni i uporni kako biste nas pokrenuli, a da time mi pokrenemo nove sustave kako bi nam svima život bio ljepši i zadovoljni, kazao je Tomić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić poručio je kako je o ovoj važnoj temi potrebno još više govoriti u javnosti.

– Jako je važno da se o ovoj temi javno govori i zahvaljujem Sveučilištu što je omogućilo da se o temi osoba s invaliditetom razgovara na ovoj razini. Nadam se da ćemo svi mi koji se bavimo problemima osoba s invaliditetom osvijestiti druge i dati jednu novu energiju u rješavanju njihovih problema, kazao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnu se i na prilagođenosti gradske infrastrukture osobama s invaliditetom, istaknuvši kako ona nije na zadovoljavajućoj razini.

Poručio je kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da se stanje popravi.

Marijan Tustonja iz Ureda za osobe s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru istaknuo je kako studenti s invaliditetom u tom uredu mogu dobiti sve potrebne informacije i pomoć koja im je potrebna prilikom studiranja.

– Ured za studente s invaliditetom funkcionira kao podrška studentima s invaliditetom u zastupanju njih u određenim situacijama kada sami nemaju konkretna rješenja. Do sada u Uredu u ovoj akademskoj godini imamo registriranih 29 studenata s invaliditetom što je dosta velika brojka, ali moramo staviti naglasak na one studente koji se još uvijek plaše prijaviti u naš ured, kazao je Tustonja.

Dodao je kako se treba fokusirati na zakonske propise i regulative koji se tiču ove problematike, a zatim zakonska rješenja spuštati s viših prema nižim razinama vlasti.