SUM: Na Filozofskom fakultetu promoviran priručnik ‘U redu je pomoći sebi i drugima’

Ovim priručnikom istaknuta je važnost mentalnog zdravlja i snage studenata.


sum prirucnik

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru promoviran je priručnik “U redu je pomoći sebi i drugima”, koji je nastao kao proizvod rada Studija psihologije u saradnji sa Savjetovalištem za studente Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić je istaknuo važnost mentalnoga zdravlja i snage studenata i pohvalio stečeno znanje koje je primijenjeno u priručniku.

Priručnik se sastoji od 26 stručnih tekstova čiji su autori profesori i studenti. Potaknuti vlastitim osjećajima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, pruženi su brojni savjeti i preporuke, kako iz stručne tako i iz studentske perspektive. Tekstovi su napisani jednostavnim rječnikom, što ovaj priručnik čini jedinstvenim.

 – Htjela bih se zahvaliti kolegicama i kolegama na pomoći od same ideje do pisanja, uređivanja priručnika, dragim studentima koji su aktivno sudjelovali i koji su napisali izvrsne radove, tako da kada čitate ne možete primijetit razliku između studenata i nas profesora, kazala je dr. sc. Kristina Sesar.

Studentica Lucijana Bošnjak, jedna od autorica priručnika je kazala kako djeca nisu rizična skupina za obolijevanje od Covida, ali da su oni itekako ranjiva populacija kada su u pitanju mnoge životne promjene te dodala kako su budući roditelji izloženi dodatnom stresu pa priručnik može biti od velike koristi za roditelje i njegovatelje, piše Sumsova.ba.

Priručnik je organiziran u tri poglavlja:

  • Djeca, adolescenti i COVID-19,
  • Mentalno zdravlje i COVID-19 te
  • Modeli pružanja psihosocijalne podrške tijekom COVID-19 pandemije.

Sva poglavlja nude pregršt psiholoških znanja o skrbi za mentalno zdravlje.

Drugu cjelinu priručnika predstavila je Matea Kovačević, a ona govori o mentalnom zdravlju.

 – Kada smo pisali ove tekstove još u prvom valu koronavirusa, nismo bili svjesni da će se situacija prolongirati. Drago nam je da smo upravo mi, na čelu s našim profesorima uspjeli progovoriti o mentalnom zdravlju, kao bitnom dijelu našeg života u koji moramo ulagati svakodnevno, objasnila je Kovačević.

Jedna od autorica Iva Đinkić je objasnila modele pružanja podrške ljudima.

 – O tom dijelu u priručniku mogu se pronaći jasni i konkretni savjeti kako pružiti podršku ljudima, djeci, pa i samome sebi. Kao i prethodna dva dijela i ovaj dio priručnika napisan je jednostavnim i svima lako razumljivim jezikom, kazala je Đinkić.

Urednici priručnika su: dr. sc. Kristina Sesar, izv. prof., dr. sc. Arta Dodaj, doc., dr. sc. Marko Odak, doc., dr. sc. Ivona Čarapina Zovko, doc., Vida Vasilj, asist. i Toni Jandrić, asist.