Lijepe vijesti za studente: Potpisani ugovori o dodjeli stipendija u BPK Goražde

Poznato je i kada će početi isplata stipendija...


Ilustracija: STUDOMAT
Ilustracija: STUDOMAT

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas su potpisani ugovori o dodjeli stipendija studentima prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2023/2024. godini.

Ugovore sa studentima potpisala je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić, a ove godine pravo je ostvario 161 student s područja kantona.

Faruk Ratković, student prve godine Fakulteta informatike i tehnologije Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru, ističe da mu ovaj vid pomoći znači mnogo.

Ova stipendija će mi značiti mnogo jer već nam Vlada sufinansira i određeni iznos za smještaj u domu tako da će sa stipendijom biti još lakše. Na meni je da se trudim i učim, konstantno treba raditi i rezultati neće izostati, kazao je Ratković.

Resorna ministrica Adisa Aliakdić-Herić napominje da je prvobitni iznos od 200.000 KM planiran za stipendije povećan, kako bi svi studenti koji ispunjavaju uslove prema kriterijima dobili stipendije, piše Avaz.

Od ukupno 161 studenta njih 58 je ostvarilo stipendiju u iznosu od 240 KM, 48 studenata stipendiju od 170 KM, dok je 55 studenata ostvarilo stipendiju od 150 KM. Nakon potpisivanja ugovora na narednoj sjednici Vlade odmah ćemo donijeti odluku o isplati dvije stipendije, i onda će isplata ići mjesec za mjesec kako bi do početka naredne akademske godine isplatili svih sedam stipendija, kazala je Alikadić-Herić.