Stvari koje ne smijete raditi odmah nakon buđenja

Alarm na satu ili mobitelu rano ujutro je znak za početak dana mnogih ljudi. Poziv na ustajanje, bolje rečeno na posao, nije omiljen, pogotovo za vrijeme jeseni ili zime.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zvukom alarma počinje stres, žurba… U nastavku pročitajte sedam savjeta koje sigurno radite, a ne biste trebali ukoliko želite da vam dan prođe u dobrom raspoloženju.

1) Ne pritiskati “snooze” na alarmu. Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim se vrlo brzo morati ponovo naglo probuditi. Rezultat? Osjećat ćete se umorno i bezvoljno, piše index.hr.

2) Nemojte ostati sklupčani u krevetu. Radije se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osjećati, a riješit ćete se i dijela stresa uoči početka novog radnog dana.

3) Ne provjeravajte e-mail čim se probudite. Umjesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.

4) Nemojte zaboraviti napraviti krevet. Vjerovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja slijedi u ostatku dana.

5) Nemojte odmah posegnuti za šoljicom kafe. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji regulira količinu energije u organizmu. Ako popijete kafu prije 9.30, smanjit ćete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.

6) Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je vani još mrak. To je važno zbog unutarnjeg sata kojega je lako poremetiti ustajanjem prije svitanja. Ako je vani još mračno kada se ustajete, upalite svjetla u stanu i razgrnite zastore u iščekivanju danje svjetlosti.

7) Pripazite na svoje jutarnje navike. Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati na vrijeme, doručkovati i spremiti se za izlazak u “automatskom modeu” sačuvat će vam energiju za ostatak dana.

(Index.hr)