Stvari koje možete učiniti na početku svakog mjeseca

Svaki mjesec nam donosi nešto novo, poput novog poglavlja u knjizi. Želite li biti produktivni i organizirani, postoje određene stvari koje možete učiniti na početku svakog mjeseca kako bi Vaša svakodnevica postala bolja.


smartphone 570507 960 720

Uglavnom smo svi na početku mjeseca visoko motivirani i entuzijastični, a kako mjesec ide prema kraju tako opada i nivo naše motivacije. Stoga je upravo početak mjeseca odlično vrijeme za planiranje i organizaciju života, piše Poslovni svijet.

U nastavku vam otkrivamo neke stvari koje biste trebali obaviti početkom svakog mjeseca kako bi bili produktivni cijeli mjesec.

1. Planovi

Planiranje je jedna od najboljih stvari koje treba učiniti na početku svakog novog mjeseca želite li ostati produktivni cijeli mjesec. Dakle, prvi dan u mjesecu si odvojite neko vrijeme i napravite si dobar plan za narednih mjesec dana. Razmislite o svim ciljevima koje biste voljeli realizirati taj mjesec, zadacima i projektima koje treba dovršiti, itd. Također, pregledajte kalendar i označite važne datum i sastanke koji su ispred Vas. Na taj način ništa važno neće promaći jer će sve biti popisano na jednom mjestu. Takvo planiranje daje motivaciju, a može pomoći i u finansijskom smislu jer pomaže da imate svoj budžet pod kontrolom.

2. Finansije i određivanje mjesečnog budžeta

Na početku svakog mjeseca napravite si popis prihoda i rashoda za taj mjesec i odredite koji su prioriteti. To će pomoći da imate svoj budžet pod kontrolom, da bolje upravljate troškovima i finansijama općenito i da ne trošite svoj novac na ono što nije potrebno.

3. Ciljevi i prioriteti

Svaki mjesec imamo neke nove ciljeve koje bismo voljeli ostvariti, no važno je odrediti one koji su najvažniji jer u protivnom biste mogli krenuti u pogrešnom smjeru i izgubiti se. Svakog prvog u mjesecu odvojite nekoliko trenutaka i razmislite što biste voljeli ostvariti u naredne četiri sedmice koje su pred Vama. Ne trebaju to biti nikakvi veliki ciljevi ili snovi, već sitnice na koje se želite fokusirati ili zadaci koje biste voljeli riješiti. Popis ciljeva pomoći će Vam da ostanete motivirani kroz cijeli mjesec i da se držite svojih planova, a kako se mjesec bude primicao kraju biti ćete sretni jer će većina zadataka na listi biti prekrižena.

4. Pospremite nered

Imat ćete mnogo produktivniji mjesec ako ga započnete u svježem i urednom okruženju i mnogo ćete se lakše fokusirati na zadatke koji će biti pred Vama. Na početku svakog mjeseca organizirajte veliko pospremanje svog doma i riješite se svega što Vam nije potrebno. Budete li redovno prakticirali tu naviku, bit ćete mnogo motiviraniji i organiziraniji. Znate kako se kaže – red u fizičkom okruženju, red u glavi.

5. Napravite popis želja

Popis želja je odlična stvar koja će pomoći da se radujete početku svakog novog mjeseca. Ne trebaju to biti velike želje, već sitnice kojima ćete nagraditi sami sebe za sav svoj trud. Možete napraviti i popis knjiga koje biste voljeli pročitati, ako ste knjigoljubac. To je nešto što ćete učiniti samo za sebe, a to je vrlo važno jer upravo su male stvari one koje nas istinski usrećuju.

(STUDOMAT.ba)