Studiranje u inostranstvu: U ovim zemljama moguće je studirati besplatno

Ako ne uspijete da se kvalifikujete za potpuno finansirane univerzitetske stipendije, razmislite o upisu na univerzitete koji su besplatni ili naplaćuju niske školarine ili one koji nude oslobađanje od školarine. Zemlje poput Norveške, Austrije, Njemačke, Finske i Švedske nude različite vrste besplatnih/niskih školarina i oslobađanja od školarine za međunarodne studente.


University students in graduation gowns
Foto: Envato

Norveška

Norveški državni univerziteti i univerzitetski koledži po pravilu ne naplaćuju školarinu svim studentima, uključujući i međunarodne studente. Ovo se odnosi na sve nivoe, uključujući osnovne studije, master programe i doktorske studije. Međutim, studenti će morati da plate semestralnu naknadu od 300-600 NOK svakog semestra. Imajte na umu da neki državni univerziteti i univerzitetski koledži mogu imati školarinu za nekoliko specijalizovanih programa koji su obično na nivou mastera. Većina privatnih institucija plaća školarinu za sve svoje programe i kurseve. Ali naknade su obično znatno niže od onih za uporedive studije u većini drugih zemalja. Takođe, strani studenti ne plaćaju veće školarine od norveških studenata.

Troškovi studiranja u Norveškoj: Trebalo bi da uzmete u obzir da su troškovi života u Norveškoj veći nego u mnogim drugim zemljama. Troškovi života iznosili bi 90.000-100.000 NOK godišnje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Museum of natural history Vienna Austria

Austrija

Ako niste student iz EU/EEA, savezni/javni univerziteti u Austriji naplaćuju samo oko 726,72 eura po semestru za školarinu plus 20,20 eura po semestru za članarinu studentskog sindikata „OH-Beitrag” i naknadu za osiguranje od nezgode studenata. Oslobađanje od plaćanja školarine moguće je u posebnim slučajevima (npr. za nosioce određenih stipendija, za učesnike u programima razmjene i univerzitetska partnerstva, za studente iz određenih zemalja). Dodatne informacije dostupne su direktno na veb stranici univerziteta.

Troškovi studiranja u Austriji: Troškovi života za studente u Austriji su oko 800 eura mjesečno koji pokrivaju smještaj, hranu i lične troškove.