Studiranje i rad: 76% ispitanika ima podršku poslodavca

Studenti su vrlo fleksibilna radna snaga, stoga se mnogi poslodavci odlučuju ulagati u njih i naučiti ih poslu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studenti su vrlo fleksibilna radna snaga, stoga se mnogi poslodavci odlučuju ulagati u njih i naučiti ih poslu.

Advertisements

Portal MojPosao.net istražio je na više od 400 ispitanika, pretežno studenata iz Hrvatske, kako mladi pronalaze ravnotežu između studija i posla te kako upravljaju svojim finansijama.

Tri četvrtine (75%) ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju trenutno studira, od kojih 24% njih ujedno i radi, dok od 25% ispitanika koji trenutno nisu na studiju, njih 64% je i zaposleno.

Skoro polovica ispitanika (47%) tokom akademske godine živi u vlastitom stanu, dok trećina njih (31%) iznajmljuje stan. Tek 11% ispitanika živi u studentskom domu, a preostalih 11% živi s roditeljima ili partnerom.

Ispitanici se tokom studija većinom finansiraju od prihoda trenutnog radnog mjesta (59%), a zatim od roditeljske pomoći (57%). Tek 16% ispitanika koristi stipendiju za pokrivanje životnih troškova tokom studija, dok ih 10% ‘kombinira’ kredit i pomoć od strane šire porodice.

Istraživanje potvrđuje da je studentski budžet skroman – čak 64% ispitanika raspolaže mjesečnim budžetom do 500 KM. Petina ispitanika (21%) mjesečno troši od 500 do 1.000 KM, a tek njih 5% raspolaže sa 1.000 do 1.500 KM. Mjesečni budžet veći od 1.500 KM ima 10% ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da mladi najviše troše na hranu (52%), zatim na školarinu (47%) i prijevoz (39%). Nešto manje troši se na smještaj (39%) i izlaske (17%).

Rad tokom studija: 25% ispitanika ima lošije ocjene zbog posla

Advertisements

Na pitanje zbog čega im je potreban posao uz studij, gotovo svi ispitanici navode novac (92%), a zatim stjecanje radnog iskustva (47%). Posao uz studij kao priliku za stjecanje kontakata navodi 27% ispitanika, a njih 17% gleda na to kao priliku povezivanja teorije i prakse.

Malo više od polovice ispitanika (52%) radi posao koji nije vezan za njihovu buduću struku, a trećina (30%) njih smatra da je djelomično povezan. Svega 18% ispitanika obavlja posao koji je usko vezan za njihov studij.

Radna sedmica za najviše ispitanika (26%) iznosi od 31 do 40 sati, dok nešto manje ispitanika (21%) radi više od 40 sati sedmično. Isto toliko, 21% ispitanika, radi od 21 do 30 sati sedmićno, dok ih 17% radi do 20 sati sedmično.

Četvrtina ispitanika (25%) priznaje da rad utječe na njihove ocjene odnosno da imaju lošije ocjene kada rade. Malo više od trećine ispitanika (35%) zaostaje s davanjem ispita, dok ih čak 40% izostaje s predavanja zbog posla.

Čak 76% ispitanika navodi da im njihovi nadređeni izlaze u susret kada su u pitanju studentske obaveze – 38% ispitanika navodi da je to slučaj u određenim situacijama tipa polaganja ispita, dok ih isto toliko (38%) navodi da im nadređeni uvijek izlaze u susret.

Nezadovoljni odnosom nadređenih prema njihovim studentskim obvezama je 10% ispitanika koji tvrde da im nadređeni ne izlazi u susret, dok ih 14% navodi da nadređeni ni ne znaju za njihove obaveze.

(MojPosao.net)