Studentsko zdravlje: Zašto je potrebno popiti čašu vode nakon kafe

Kofein može dramatično povećati krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno.


turkish coffee
Foto: Envato

Kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi, a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska.

Da biste se zaštitili od ovih neprijatnih posljedica, dovoljno je da popijete čašu vode poslije kafe, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kofein ima snažan diuretički efekat, koji u velikoj mjeri dehidrira tijelo. Dehidracija može dovesti do mnogo neprijatnih posljedica, pa je potrebno posebno pažljivo pratiti nivo tečnosti u tijelu. Ako popijete čašu vode odmah nakon kafe, vraćate ravnotežu vode i smanjujete rizik od dehidracije.

Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude dio vašeg dnevnog unosa tečnosti, odnosno ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba dodati još jednu čašu.

Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu promijeniti boju zubne gleđi, posebno uz čestu upotrebu. Ovdje opet voda dolazi u pomoć. Ispirući ostatke kafe vodom, sprječavamo reakciju interakcije između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vrijeme, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon kafe – to može biti nebezbijedno za zdravlje zuba.

Pored toga, kofein može dramatično povećati krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno.

Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od naglog skoka pritiska se smanjuje na skoro nulu.