Studentsko zdravlje: Ovu hranu moraš izbjegavati dok si pod stresom

Grickanje između obroka bez razmišljanja nikada nije dobra ideja, a posebno kada si pod velikim stresom.


Homemade Greasy Waffle French Fries
Ilustracija: Envato

Pereci

Iako složeni ugljeni hidrati daju potrebnu energiju brzo, u perecima nema ništa složeno. Jedino će ti dati privremenu energiju, koja neće dugo trajati. Umjesto slanih grickalica uzmi mrkvu ili jabuku koje, ako ih nasječeš na manje komade, imaju isti efekat kao kad posegneš za kesom peretaka, a pune su korisnih vlakana, minerala i vitamina.

Tofu

Soja (glavni sastojak tofua) obično sadrži veliku količinu bakra, koji je povezan sa višim nivoom stresa. Štaviše, tofu je u većini slučajeva napravljen možda od GMO sastojaka, koje mnogi kritikuju zbog još uvijek nepoznatih nuspojava na zdravlje. Tofu možeš da zamjeniš sa dimljenim lososom ili orašastim plodovima. Pomiješaj losos sa maslinovim uljem ili ga prelij sa malom limuovog soka i dodaj so i biber. Losos je pun omega 3 masnih kiselina, koje su dokazano odlične za borbu protiv stresa. Orašasti plodovi takođe su bogati važnim mineralima i vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, prenosi ultra.ba.

Slatkiši

Ako si pod stresom, obavezno preskoči slatkiše. Problem sa slatkišima je što nalet želje za šećerom ima posljedice, posebno ako si pod stresom. Ako pojedeš čokoladu, dobićeš veliku količinu glukoze, ali će kratko trajati. Umjesto čokolade pojedi neko voće.

Kafa

Dok je kafa odličan izvor podizanja energije, to može biti prilično nezgodno, ako si pod stresom. Velike su šanse da će ti kafa u trenutku popraviti rapoloženje, ali ćeš se nakon toga vjerovatno osjećati umorno.

Kafa je posebno opasna ako sadrži mnogo šećera, kao što je kapućino ili kafa sa mnogo šlaga i umjetnih okusa. Umjesto kafe napravi čaj. Crni čaj ili Rooibos su vjerovatno najbolji kao zamjena za kafu, ali kamilica je posebno poznata po svom smirujućem dejstvu.

Vino

Alkohol je depresant i poznato je da podiže nivoe kortizola (koji je povezan sa hromonom stresa). Zato pripazi da ne pretjeruješ sa vinom.

Pržena hrana

Pržena hrana, gotovo da nema hranjivu vrijednost. Dodaj činjenicu da je puna masnoća i soli, i dobićeš recept za tromi stres. Ako želiš da osjetiš hrskavost prženih krompirića, isjeci slatki krompir (koji je pun vlakana i beta karotina) dodaj maslinovo ulje, posoli, dodaj začine i ubaci u rernu. Dok se krompir peče u rerni, možeš da uradiš vježbe disanja i u sekundi ćeš se osjećati bolje.

Mafini

Brzinske grickalice i slatkiši kao što su mafini ili krofne, obično nemaju proteine, a pune su praznih kalorija i šećera. Velike su šanse da će mafin ili krofna da utole glad u trenutku, međutim za sat vremena ponovo ćeš osjećati glad i neraspoloženje, i bićeš pod stresom. Umjesto mafina možeš da napraviš omlet ili zdrave biljne burgere. Jaja su puna vitamina D i imaju veliku količinu proteina, što znači da ćeš osjećati sitost duže, a tu je bolja fokusiranost na duži period.