Studentsko zdravlje: Meditacija nosi mnoge zdravstvene benefite za vaše fizičko i mentalno zdravlje

Kada nivo stresa dosegne vrhunac, taj pomahnitali osjećaj anksioznosti obično dolazi zajedno s fizičkim nuspojavama.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Doktorica Jaclyn Tolentino, objašnjava kako se stres i anskioznost mogu ublažiti meditacijom, ali i zašto je meditacija dobra za naš imunitet i probavu.

Mozak i crijeva, imaju sposobnost međusobnog slanja signala naprijed-nazad, a to može uticati na brzinu probavnog procesa ili čak upale crijeva. Naša crijeva takođe imaju svoj nervni sistem, koji komunicira s mozgom i reguliše određene probavne procese i funkcije, poručuje dr Jaclyn Tolentino, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

meditation 1634079918
Ilustracija: Pixabay

Dr Tolentino dodaje da je stres povezan sa problemima poput žgaravice, mučnine, zatvora, proliva, grčeva i nadutosti, ali i drugih bolesti crijeva.

Ono što jedeš, u koje vrijeme tokom dana jedeš, zdravlje tvog probavnog trakta i crijevne flore su sve stvari, koje igraju ulogu u tvojoj probavi i imunitetu, kaže dr Tolentino.

Dakle pored smanjenja stresa i ansioznosti, meditacija vrlo dobro utiče i na naš imunitet i probavu.

Pored svakodnevne meditacije, potrebno je obratiti pažnju na to kako jedemo, odnosno da jedemo polako, temeljno žvaćemo hranu, budemo prisutni dok jedemo i zaista obraćamo pažnju na hranu koju jedemo i kako je doživljavamo, a ujedno smo i svjesniji, kada se zapravo osjećamo siti, odnosno da se ne pretrpavamo hranom, poručuje dr Tolentino.