Studentsko zdravlje: Korištenje telefona prije spavanja može dovesti do debljanja

Studija, koju je objavio Univerzitet Tsukuba u Japanu, otkrila je da je produženo izlaganje LED diodama, koje emituju veliku količinu plavog svjetla rezultiralo znatno manjom potrošnjom energije, tjelesnom temperaturom i oksidacijom masti tokom sna.


young woman using phone in bed
Ilustracija: Envato

Sada imamo uređaje posvuda. Gdje god da kreneš, telefon ti je u džepu, uvijek spreman sa aplikacijama za društvene mreže, koje oduzimaju puno vremena.

Iako najbolje aplikacije za fitnes, mogu biti od velike koristi za evidentiranje tvog vježbanja, bilježenje potrošnje kalorija i praćenje sna, pazi koliko vremenski koristiš uređaj neposredno prije spavanja. Aplikacije društvenih mreža dizajnirane su poput kockarnica, zamršenog lavirinta sadržaja, koji privlači pažnju i tjera te da skroluješ dalje.

Mnoge aplikacije za društvene mreže umjetno pokreću dopamin – hemikaliju, koju proizvodi naš mozak i nagrađuju određena ponašanja – notifikacijama, što podstiče ovisničko ponašanje. Zbog toga nastavljamo skrolovati do duboko u noć. Društvene mreže imaju svoje opasnosti po mentalno zdravlje – Kalifornijski državni univerzitet, otkrio je da su učesnici istraživanja, koji su posjetili bilo koju društvenu mrežu najmanje 58 puta sedmično imali tri puta veću vjerovatnoću, da će se osjećati društveno izolovano i depresivno od onih, koji su ih posjećivali samo devet puta sedmično, prenosi ultra.ba.

Međutim, ovdje ćemo se fokusirati na fizičku štetu, koju nam mogu nanijeti uređaji tokom noći. Konkretno, upotreba uređaja prije spavanja izlaže nas valovima “plavog svjetla”. Već neko vrijeme znamo da plavo svjetlo ometa naš san. Sada su po prvi put istraživanja, pokazala da plavo svjetlo može promijeniti način na koji naše tijelo troši energiju.

Studija, koju je objavio Univerzitet Tsukuba u Japanu, otkrila je da je produženo izlaganje LED diodama, koje emituju veliku količinu plavog svjetla rezultiralo znatno manjom potrošnjom energije, tjelesnom temperaturom i oksidacijom masti tokom sna. U osnovi, naša tijela ne sagorijevaju toliko energije i ne razgrađuju masne stanice tako efikasno, što potencijalno uzrokuje povećanje tjelesne težine. Viši autor studije profesor Kumpei Tokuyuma rekao je:

Izlaganje svjetlu noću povezano je s oksidacijom masti i tjelesnom temperaturom tokom sna. Naši nalazi ukazuju na to, da određene vrste izloženosti svjetlu mogu uticati na povećanje tjelesne težine, zajedno s drugim fiziološkim promjenama.

Uvijek isključi telefon sat vremena prije spavanja, ili čak dva sata ako je moguće i zaokupi se čitanjem knjige ili laganim istezanjem, prije nego što legneš. Ako koristiš alarm na telefonu, možda je vrijeme da nabaviš pravi budilnik.