Studentsko zdravlje: Hronično ste iscrpljeni? Ovo su tri moguća, ali ne tako očigledna razloga umora

Da li se ponekad osjećate umorno, a nije vam jasno zbog čega?


Tired student girl with glasses sleeping on the books
Ilustracija: Envato

U slučaju da vas je ljekar pregledao i nije otkrio uzrok vaših sve češćih perioda iscrpljenosti, možda se vaš umor može objasniti jednim od sljedeća tri ne toliko očigledna razloga.

Često vam je dosadno

Ako vam je u slobodno vrijeme dosadno i ne znate šta ćete sa sobom, velike su šanse da ste u tim trenucima umorniji nego kada imate neke obaveze. Bez mentalne i fizičke stimulacije, mi jednostavno gubimo energiju i treba nam više vremena da se vratimo u život. Iz tog razloga je veoma važno da pronađete neku aktivnost koju volite i njome popunite svoje slobodno vrijeme. To može biti čitanje, druženje sa prijateljima, trening, časovi stranog jezika itd, prenosi hayat.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Imate zahtjevnog partnera

Možda ste umorni od konstantne komunikacije sa partnerom preko poruka? Ili su vam možda stresne česte prepirke oko sitnica? Možda vam jednostavno ne polazi za rukom da svoje slobodno vrijeme posvetite sebi jer ste previše posvećeni potrebama svog partnera? Ako osjećate umor zbog bilo kog od ovih razloga, u vezi ste sa zahtjevnim partnerom i bilo bi dobro da što prije redefinišete vaš odnos, kako biste povratili neophodnu energiju za završavanje ostalih obaveza.

Ne odgovara vam posao kojim se bavite

Posao ne mora da bude fizički i psihički naporan da bi on isisao svu energiju iz vas. Ponekad se dešava da se ljudi jednostavno ne osjećaju dobro na radnom mjestu, iako niko od njih ne traži nemoguće, niti se puno umaraju dok ga obavljaju. Ipak, taj osjećaj nezadovoljstva se može vrlo lako preliti i u slobodno vrijeme i učiniti vas iscrpljenim u trenucima kada ništa konkretno ne radite.