Studentski život: Šta kada vam profesor ne odgovori na e-mail?

Da li ste ikada doživjeli da vam profesor ne odgovori na e-mail?


Foto: Envato
Foto: Envato

U današnje vrijeme komunikacija putem e-maila je postala naša svakodnevica. Do sada ste sigurno imali prilike da pošaljete i dobijete nebrojeno mnogo mejlova, što privatnih i neformalnih, što onih koji se tiču vašeg akademskog života.

Svaki student se makar jednom našao u situaciji da mora da se obrati profesoru putem mejla. Ukoliko ste i vi jedan od njih, vjerovatno ste dobro proučili uputstvo kako napisati e-mail profesoru, a vrlo vjerovatno ste i dobili odgovor. Ipak, šta ukoliko vam profesor ne odgovori na e-mail?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prvo, provjerite da li ste poslali e-mail na ispravnu adresu. Nekada se može potkrasti greška u kucanju, a nekada se dogodi da nemamo validnu e-mail adresu koju profesor koristi. Provjerite sa kolegama na koju adresu su oni pisali profesoru i da li su dobili odgovor, a nakon toga probajte da kontaktirate i studentsku službu koja vam može dati najsvežije informacije.

Ukoliko je poruka bila poslana na pravu adresu, provjerite da li ste dobro formulisali svoje pitanje ili jasno istakli da očekujete odgovor, odnosno da bi vam značilo kada bi vam profesor odgovorio. Ponekad se nastavak prepiske ne podrazumijeva, stoga budite sigurni da li uopšte treba da očekujete povratnu informaciju.

Također, provjerite da li ste u polje „Subject“ unijeli odgovorajuće termine. Ukoliko ste poslali e-mail sa naslovom „Kolokvijum“ ili poslali odgovor na niz mejlova sa tim naslovom, a u toku je ispitni rok i profesor očekuje mejlove koji sadrže pojmove poput „Ispitni rad“, može se dogoditi da je profesor jednostavno previdio vaš mejl ne smatrajući ga prioritetnim.

Na kraju obratite pažnju još jednom na sadržaj i ton koji ste koristili i da li ste se profesoru obratili sa poštovanjem. Izuzetno je bitno i jeste li bili koncizni, jer ako je vaš e-mail bio preopširan, možda profesor nije razumio suštinu i da se od njega očekuje određeni odgovor, piše Studentskizivot.com.

Ako je sve navedeno u redu i vi i dalje niste dobili povratni e-mail, veoma je velika mogućnost da je vaša poruka završila u „Spam“ ili „Junk“ folderu, te da je profesor možda nije ni vidio. U tom slučaju uvijek možete napisati još jedan. To može biti odgovor na vaš prethodni e-mail ili, još bolje, potpuno novi. Kao i u onom prvom, pazite na sve važne elemente – naslov, gramatiku, oslovljavanje, slovne greške i vaš potpis.

Na početku oslovite profesora sa „Poštovani profesore…/Poštovana profesorice“, a zatim napišite razlog javljanja – „Javljam Vam se povodom e-maila koji sam Vam poslao/la…“. Navedite sve bitne podatke, kao što su datum slanja i povod, a zatim objasnite da niste sigurni da li je profesor dobio vašu poruku i da biste željeli ovim putem da ga zamolite za odgovor. Unaprijed se zahvalite i potpišite imenom, prezimenom, smjerom, godinom na kojoj studirate, brojem indeksa i svojim brojem telefona.

Ukoliko odgovor ponovo izostane, pokušajte da dođete do profesora na fakultetu u terminu konsultacija, obratite se predmetnom asistentu ili studentskoj službi. Svakako, šta god da učinite, budite vaspitani i pokažite poštovanje, a tu situaciju iskoristite da uvježbate i ovaj vid komunikacije, što će vam svakako značiti jednog dana u poslovnom svijetu.