Studentski život: “Ono kad za 10 dana želiš da spremiš ispit koji se uči dva mjeseca”

Da li se i vama dešava da pokušavate spremiti pretežak ispit za vrlo kratko vrijeme?


studentica
Foto: TikTok

Septembarski rok je stigao. I to brže nego što ste mislili. Naravno, uvijek stigne brzo i zatekne vas nespremne ili barem nedovoljno spremne.

Jedna studentica na TikToku pokazala je kako to izgleda “peta brzina” spremanja ispita onda kada shvatite da je ostalo vrlo malo vremena.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

@anjarisimic

#fyp #foryoupage #balkan #student #study #studiranje #ucenje #anjarisimic

♬ original sound – dany_siri_osmeh_official

U nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći da pametno iskoristite vrijeme i spremite ispite prije nego što rokovi pokucaju na vrata.

No, to ne znači da morate provesti sve sunčane dane zatvoreni u sobi s knjigom u ruci. Učinkovito planiranje učenja može vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje vrijeme, ostavljajući dovoljno prostora za odmor i uživanje u ljetnim radostima.

Pravite sedmični raspored

Sastavite raspored u kojem ćete planirati svoje aktivnosti za cijelu sedmicu unaprijed. Uključite sve što planirate raditi: učenje, odmor, fizičke aktivnosti, društveni život. Ovo će vam pomoći da jasno vidite kako raspodjeliti svoje vrijeme i da se držite svog plana.

Odredite svoje “vrhunske sate”

Svi smo različiti kada je u pitanju najbolje vrijeme za učenje. Neki ljudi su produktivniji ujutro, dok su drugi noćne ptice. Odredite kada ste najfokusiraniji i planirajte svoje vrijeme za učenje tada.

Koristite tehniku “Tomato”

Tehnika “Tomato”, poznata i kao Pomodoro tehnika, je metoda upravljanja vremenom koja vam može pomoći da se fokusirate na zadatak bez distrakcija. Ideja je da radite na zadatku 25 minuta, a zatim uzmete petominutnu pauzu. Nakon četiri takva ciklusa, napravite dužu pauzu od 15 do 30 minuta.

Napravite prioritete

Nisu svi ispiti jednako teški ni zahtjevni. Napravite listu prioriteta na kojoj ćete navesti ispite prema važnosti i težini. Ovo će vam pomoći da bolje organizirate svoje vrijeme za učenje.

Ostavite vremena za odmor

Često zaboravljamo da je odmor jednako važan kao i učenje. Planirajte vremena za odmor, bilo da je to šetnja, čitanje, gledanje filmova ili izlazak sa prijateljima. Odmor će vam pomoći da se oporavite i da budete produktivniji kada se vratite učenju.

Budite fleksibilni

Iako je planiranje važno, važno je i ostaviti prostora za fleksibilnost. Neke dane ćete biti manje produktivni, neke dane ćete možda morati posvetiti drugim obavezama. Nemojte sebi biti previše strogi ako ne uspijete u potpunosti pratiti svoj plan.