Studentski život: Evo načina na koji vaše bijele patike mogu ostati iste

Bijele patike idu na sve moguće kombinacije, ali, jedina njihova loša strana je ta što se brzo prljaju.


girl putting on sneakers close up
Foto: Envato

Par bijelih patika nikada ne izlazi iz mode. Idu uz sve moguće kombinacije, ali, jedina njihova loša strana je ta što se brzo prljaju.

Nezgode kao da se lijepe na njih, bilo da sami sebi stanete na stopalo, prođete kroz prljavu lokvu ili neko slučajno prolije kafu po vašim patikama. Osim toga, često i dugotrajno izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati da bijele patike vremenom izblijede, stoga ih je važno držati podalje od direktnog svjetla.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

To može biti prilično frustrirajuće, ali, gubiti živce zbog materijalnih stvari nije navika koju bismo trebali praktikovati. Iako izlizane patike s pokojom ogrebotinom odišu nekim vintage vibeom, ne znači da moraju biti neuredne.

Svojim patikama možete vratiti stari sjaj kod kuće i to uz nekoliko jednostavnih trikova. Ipak, važno je proučiti od kojeg su materijala napravljene jer neki su otporniji na površinsku prljavštinu, poput kože.

white sneakers with laces in heart shape 1
Foto: Envato

Za početak skinite pertle s patika i ostavite ih da se namaču nekoliko sati u vodi s malom količinom sode bikarbone ili u otopini vode i sapuna. To učinite radnoj površini koja se lako može obrisati.

Isperite mrlju čistom vlažnom krpom. U slučaju tvrdokornijih mrlja, ponavljajte treći korak dok se mrlja ne ukloni. Pustite patike da se dobro osuše prije upotrebe.

Patike od kože očistite prema prethodnim koracima, ali koristite profesionalno mlijeko za čišćenje kožne obuće, prenosi Radio Sarajevo.

Ako pri ruci nemate mlijeko za čišćenje kože, poslužit će i vrlo razrijeđeni izbjeljivač ili bijeli ocat i vrlo razrijeđeni šampon za kosu. Ali pripazite, pretjerana upotreba bilo koje hemikalije može uništiti boju.

Za čišćenje koristite staru četkicu za zube, ali ne zaboravite biti iznimno nježni. Nakon čišćenja, kožne patike premažite nekim uljem ili balzamom da zaštitite materijal.

Ipak, ne pretjerujte s čišćenjem jer to može uzrokovati izbljeđivanje bijele boje, tako da će u nekom trenutku možda biti potreban oblik profesionalne obnove boje.