Da li ste znali: Lažova možete lako prepoznati jer radi ovu stvar

Kako prepoznati osobu koja laže?


Foto: Envato
Foto: Envato

Nedavna studija koju su sproveli stručnjaci sa univerziteta u Roterdamu pokazala je da se ljudi kada lažu uglavnom slično ponašaju, ali da je jedna ekspresija zajednička gotovo svima.

Tada često nesvjesno imitiramo ponašanje i govor tijela osobe kojoj saopćavamo neistinu, a najviše onih bliskih, pa ne čudi što smo najmanje uvjerljivi kada lažemo emotivnog partnera.

– Kad se trudimo da nekog uvjerimo u svoju priču, naš mozak se potpuno fokusira na ono što izgovaramo i zaboravlja da kontroliše govor tijela, pa pribjegava oponašanju koje zahtjeva manji kognitivni napor od razmišljanja, rekli su stručnjaci koji su učestvovali u studiji.

Oni su ispitanike, uz njihovu saglasnost, najprije snimali kamerama dok su govorili istinu, a zatim su snimke uporedili s onima na kojima su lagali. Zaključili su da laganje iziskuje popriličan kognitivni napor, pa je većini mnogo lakše da kaže istinu.

To je bilo još očiglednije kad su ispitanici zamoljeni da lažu svoje partnere, a što je laž bila gora, oponašanje ekspresija druge polovine postajalo je uočljivije, prenosi hayat.ba.