Studentski smještaj: Ako ćete živjeti u studentskom domu, ove stvari nemojte zaboraviti ponijeti

Uskoro seliš u studentski dom, a ne znaš šta trebaš ponijeti? Ovih 30-ak stvari nikako nemoj zaboraviti.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Sretnici koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj u studentskim domovima sada se moraju početi pripremati za useljavanje u svoje studentske sobe.

Stariji studenti su, naravno, puno iskusniji i oni tačno znaju što im je potrebno, ali ako si brucoš ili brucošica, i ne znaš što je sve potrebno ponijeti, a što će te u domu čekati, mi ćemo ti pomoći, piše Mojfaks. 

U domu te većinom dočekaju osnove osnova – krevet, radni stol, stolna lampa, ormar, metla i koš za smeće.

Druge stvari moraš većinom donijeti, ali da sa sobom ne poneseš cijelu svoju sobu od kuće, provjeri bez kojih stvari se ne možeš useliti jer će ti kad-tad zatrebati!

Higijenske potrepštine

Higijenske potrepštine ne obuhvaćaju samo četkicu za zube, kaladont, šampone, vodicu za ispiranje usta i slično, što ti je potrebno za svakodnevnu higijenu. Pod time mislimo i papirnate peškire, maramice za nos, vlažne maramice, uloške i tampone, wc papir, set za manikuru jer će ti sve to kad-tad zatrebati.

Nadalje, ponesi obavezno peškire za tuširanje, peškire za ruke i lice koji su zaista potrebni za svakodnevnu higijenu, a u žurbi se na njih često zaboravi. Na kraju, kada se radi o higijeni, ponesi svakako i japanke ili natikače. Neki studentski domovi imaju tuš kabine koje dijeli više ljudi, a ako i dijeliš samo s cimericom – preventivno obuci japanke da ne dobiješ gljivice.

Jastuci i deke

Mnogi studentski domovi svakom studentu daju na odabir žele li njihove jastuke, deke, pokrivač i posteljinu, ali ti ipak savjetujemo da poneseš svoje. Iako se to u domovima često pere, ovako si sigurniji da spavaš na svojem jastuku.

Osim toga, što se tiče posteljine, u domu je uvijek dobro imati barem dvije kako bi stigao oprati jednu, dok drugu čistu možeš odmah staviti na krevet!

Oprema za čišćenje

Od opreme za čišćenje definitivno trebaš tekući sapun za ruke, deterdžent za pranje suđa, spužvicu za pranje suđa, krpe za brisanje površina, maramice za brisanje površina, maramice za brisanje bodova, deterdžent za rublje, omekšivač i deterdžent za pranje podova.

Nije na odmet da nabaviš i tekućinu za stakla kako bi mogao oprati prozore prije sanitarne kontrole. Metla ti vjerovatno ne treba, s obzirom na to da mnogi domovi u svakoj sobi pripreme po jednu metlu za čišćenje.

Uređaji

Od tehnikalija svakako ti treba produžni kabal (ako ne i nekoliko njih) jer domske sobe često znaju imati svega par utikača koji se ne nalaze tamo gdje ih trebaš. Nadalje, ponesi svakako kuhalo za vodu, iako često se ne smije koristiti u sobi, ali to niko neće znati. Svakako ti dobro dođe za kuhanje kafe i drugih stvari.

Nemoj zaboraviti laptop, možda neki zvučnik za partyje vikendom, slušalice za periode kada cimer ili cimerica uče na glas, a nije na odmet da nabaviš i neki osvježivač zraka i prostora kako bi vam bilo mirisno i ugodno.

Posuđe

Bez obzira na to planiraš li kuhati ili ne, moraš ponijeti nešto posuđa. Prije svega, potrebna ti je šolja, čaša, barem jedan tanjir, pribor za jelo i eventualno plastične posudice za hranu.

Ukoliko planiraš kuhati, onda ti je dovoljna svega jedna tava, šerpa, kuhača i eventualno neki drugi pribor ako baš planiraš imati gastronomske večeri (npr. tava za palačinke i slično).

Ostale sitnice

Od ostalih sitnica svakako ti treba vreća za prljavu odjeću, ogledalo za šminkanje, kutije za odlaganje stvari, vješalice za ormar, kutijice ili organizatore za higijenske potrepštine, pogotovo ako nemaš tuš u sobi pa moraš sve šampone prenositi u zajedničku kupaonu, neseser, fen za kosu i pegla za kosu!

Nije na odmet, ako si u mogućnosti, da poneseš i parnu peglu za peglanje odjeće za koju ti nije potrebna daska za peglanje.