Studentski savjeti: Kako položiti test na zaokruživanje bez učenja?

I testove s višestrukim odabirom moguće je 'nadmudriti'. Evo nekoliko savjeta kako birati tačan odgovor kad ga ne znate.


student doing the test exam 1
Foto: Envato

U idealnim okolnostima, test s višestrukim opcijama na zaokruživanje bit će potpuno nasumičan, bez obrazaca i pravilnosti među tačnim ili netačnim odgovorima.

Advertisements

Ali, i ove testove osmišljavaju ljudi, a zbog ljudske prirode, nijedan test ne može biti nasumičan, piše Business Insider.

Tvrdi ovo William Poundstone, autor knjige “Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody” (Kamen razbija makaze: Praktični vodič da predvidite i nadmudrite gotovo bilo koga) koji je, kako smatra, pronašao nekoliko uobičajnih uzoraka među testovima s višestrukim izborom odgovora, poput standardizovanih testova na prijemnim ispitima ili državnoj maturi.

Nakon što je analizirao 100 testova i sveukupno 2456 ispitnih pitanja, kako onih za potrebe srednjih škola, fakulteta, zatim vozačkih ispita, profesionalnih ispita za vatrogasce i radio-operatere pa čak i novinske kvizove, Poundstone tvrdi da je otkrio statističke uzorke u svima.

Iz ovih je podataka derivirao i osmislio nekoliko strategija koje vam povećavaju šanse da na pitanja odgovorite tačno, čak i ako ne znate odgovor i bez obzira polažete li ispit iz hemije ili teoriju za polaganje vozačkog ispita.

Iako naglašava da je najbolja strategija za polaganje ispita znanje stečeno učenjem, strategija pogađanja ipak je korisnija jer nadmašuje strategiju nasumičnog nagađanja, čemu uvijek pribjegavamo kad ne znamo tačan odgovor na pitanje.

Inteligentno pogađanje povećava vam šanse da zaokružite tačan odgovor, čak i ako ga ne znate.

Ovo je nekoliko Poundstoneovih strategija ako se nađete u situaciji da morate pogađati tačan odgovor na ispitu s višestrukim mogućnostima odabira.

1. Zanemarite konvencionalnu mudrost

Sigurno ste od kolega čuli savjete “zaokružite srednji odgovor ako ne znate” ili “izbjegavajte odgovore koji sadrže riječi ‘nikad’, ‘uvijek’, ‘svi’ ili ‘niko'”.

Advertisements

Međutim, ako pitate Poundstonea, ovakvi savjeti statistički “ne drže vodu”. Zapravo, svojom je analizom otkrio da su odgovori “ništa od navedenog” ili “sve od navedenog” tačni u čak 52 posto situacija.

Dakle, odabirom jednog od ova dva odgovora, šanse da pogodite uvećavaju se za 90 posto u odnosu na nasumično biranje.

2. Pogledajte odgovore prije i poslije spornog pitanja

Poundstone je otkrio da se tačni odgovori rijetko kada ponavljaju jedan za drugim, stoga će vam analiza prijašnjih i odgovora nakon pitanja na koje ne znate odgovor pomoći da odaberete.

Na primjer, ako ste zapeli na pitanju broj 2, ali ste znali da je odgovor na pitanje 1 onaj pod slovom a), a na pitanje 3 onaj pod slovom d), ove odabire najvjerovatnije možete eliminirati kad odabirete odgovor na pitanje na kojemu ste zapeli.

3. Odaberite najduži odgovor

Poundstone je također primijetio da su najduži odgovori na ovakvim testovima uglavnom tačni.

– Autori testova moraju se osigurati da je tačan odgovor neupitno tačan, a ovo često podrazumijeva duže opise. S pogrešnim odgovorima vjerovatno se neće truditi toliko pojasniti, tvrdi Poundstone.

Dakle, ako je među ponuđenim odgovorima jedan primjetno duži od ostalih, on je najvjerovatnije i tačan.

4. Eliminišite odstupanja i nepravilnosti

Neke ispite, poput onih standardiziranih, često generiraju računari, negirajući bilo kakve uzorke koje je inače moguće pronaći među odgovorima. Međutim, bez obzira na redoslijed, ukoliko se među odgovorima javljaju oni koji odstupaju od ostalih ili su nelogični, ti su također najčešće pogrešni.