Italijanska kuhinja je dobar saveznik u borbi protiv ispitnog stresa.

Poznati italijanski kuhar Stefano Cilia otkrio je recept za najbolji bolognese sos.

Ovaj vrsni kuhar na početku ističe kako je veoma važan pravi odabir mljevenog mesa, pa savjetuje da kupite meso sa većim postotkom masnoće.

Sastojci:

  • velika glavica luka,
  • dvije mrkve,
  • 100 grama celera,
  • malo ruzmarina,
  • 1,5 litara pasiranog paradajza,
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 200 ml dobrog crnog vina,
  • so i biber.

Što se tiče tjestenine preporučuje samo špagete, piše hayat.ba. Stefano kaže da se sos mora kuhati oko tri i po sata kako biste dobili najbolji okus.

Priprema:

Nasjeckajte povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ruzmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko pet minuta. Dodajte meso, so i biber, pa stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.

Kada meso dobije smeđu boju, sklonite ruzmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Nakon toga, stavite i pasirani paradajz i kuhajte na laganoj vatri, tri i po sata. Svakih 10-15 minuta povremeno promiješajte.

Dodajte još začina po želji.