Studentski recepti: Neodoljive krofne

Ne morate biti fan Simpsona da biste dijelili ljubav prema krofnama s Homerom. Uz jednostavan recept, pripremite ih u svom domu i uživajte.


Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl pavlake ili vrhnja
  • 3 žumanjka
  • 10 dkg maslaca/margarina
  • 5 dkg šećera / šećer u prahu
  • prstohvat soli
  • vrećica kvasca
  • ulje
  • čokolada – po želji

Priprema:

Izmrvite maslac u brašno, te dodajte šećer, kiselo vrhnje, žumanjke, so i kvasac, koji je prije toga potrebno rastopiti u malo mlijeka s kašičicom šećera.

Tijesto je potrebno umiješati, toplim mlijekom, potom ga ostaviti da miruje 1 sat na sobnoj temperaturi.

Nakon proteklog sata, tijesto je potrebno razviti do debljine od 1 cm, zatim koristeći čašu sječi okrugle komade. Nakon što ste tijesto rasparčali na okrugle komade potrebno ga je opet ostaviti 50 – 60 minuta.

Kada dođe vrijeme za prženje, uliti ulje u dublju tavu, te pržiti krofne s obje strane dok ne porumene, potom ih, dok su još vruće pomoću šprice filovati mermeladom ili eurokremom, te ih po vrhu posuti kristalnim šećerom/šećerom u prahu, vanilijinim šećerom, topljenom čokoladom ili nečime po vašem ukusu.

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Ajla Bašić

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".
X